Consumer experience, Nieuws, Verpakkingsoplossingen

Wanneer een verpakking zin heeft!

09 mei 2023 — klantbeleving, packaging
Afdrukken
When packaging makes sense

Dankzij het haptisch geheugen weten mensen hoeveel kracht ze moeten gebruiken om bekende voorwerpen op te pakken en kunnen ze het gewicht van onbekende voorwerpen inschatten. Deze haptische herinneringen zijn verweven met andere zintuiglijke en emotionele herinneringen om diepere en meer memorabele ervaringen voor mensen te creëren.

Dankzij het haptisch geheugen weten mensen hoeveel kracht ze moeten gebruiken om bekende voorwerpen op te pakken en kunnen ze het gewicht van onbekende voorwerpen inschatten. Deze haptische herinneringen zijn verweven met andere zintuiglijke en emotionele herinneringen om diepere en meer memorabele ervaringen voor mensen te creëren.

Handen onthouden wat ze aanraken

Charles Spence, een professor in de psychologie aan de Universiteit van Oxford, heeft onderzoek gedaan waaruit blijkt dat de ene zintuiglijke waarneming de ervaring van een andere kan beïnvloeden. Knapperige chips smaken bijvoorbeeld beter dan oude chips; aardbeienmousse smaakt zoeter wanneer het uit een wit bakje wordt gegeten dan wanneer het uit een zwart bakje wordt gegeten. Spence, die ook werkt als een multi-zintuiglijke ontwerpconsultant voor multinationale bedrijven, heeft door middel van experimenten bewezen dat multi-zintuiglijke ervaringen een grotere impact hebben op mensen dan ervaringen die slechts één zintuig beïnvloeden.

 

Verpakkingen zijn een multisensorische t
 
 
Verpakkingen zijn in deze context een multisensorische tool die de tastzin en het zicht van de consument stimuleert. Als die zintuigen op een gunstige manier worden gestimuleerd, kunnen ze krachtige en positieve ervaringen opleveren voor mensen. Er is steeds meer onderzoek dat beschrijft hoe zintuiglijke informatie wordt geassocieerd met verschillende ervaringen of eigenschappen.

Good Jobs, Apple!

Apple is een pionier op het gebied van verpakkingen, net als op het gebied van unieke producten. De dozen zijn eenvoudig, schoon en minimalistisch. Er is geen bubbeltjesplastic of opvulmateriaal nodig, omdat de inzetstukken zo zijn ontworpen dat ze precies passen bij de producten die ze beschermen. De verpakkingen van Apple stralen verfijning en een doordacht ontwerp uit dat prettig is om te zien en aan te raken. Het uitpakken van een Apple product kan heel bevredigend zijn. Wat vind jij van de verpakkingen van Apple? Is het elegant en aangenaam voor de zintuigen, of te simplistisch?

 

De verpakkingen van Apple
 

Verken alle zintuigen!

Bedrijven kunnen positieve multi-zintuiglijke ervaringen creëren voor klanten via hun verpakking. Het uitgangspunt is om te bepalen welke uitgebreide ervaring u wilt dat uw consumenten hebben.

Zoals eerder opgemerkt, roepen kleuren vergelijkbare reacties op bij consumenten. Dat geldt ook voor texturen. Zacht heeft over het algemeen de voorkeur boven ruw. Inhoud gedrukt op premium papier geeft een gevoel van kwaliteit en exclusiviteit.

Gedrukte verpakkingsdoos

"De hamvraag is hier: welke ervaring wil ik overbrengen op mijn consumenten? Dit kan de manier zijn waarop de consument uw product ontvangt, de manier waarop het merk wordt waargenomen, het gevoel dat de klant ervaart, welke eigenschappen er worden overgebracht, wat is het imago dat ik op het schap wil hebben, gebruiksgemak van de verpakking, enzovoort," aldus Carlos Velasco (professor economie en schrijver).

De iconische ronde fles van Chambord en de prachtige grafische vormgeving hebben het product tot een van de populairste likeuren ter wereld gemaakt. Het is onmiddellijk herkenbaar in de rekken van de bars en de elegante dozen met open zijkanten die een groot deel van de ronde fles onthullen en de frambozensmaak van de likeur benadrukken, helpen de likeur op te vallen in de rekken van de slijterij. De verpakking van Chambord staat voor kwaliteit en luxe