interviews, Verpakkingsoplossingen, Nieuws

FSC/PEFC-certificering voor duurzame verpakking

23 mei 2023 — Duurzaamheid; FSC-certificering
Afdrukken
Banner - FSC/PEFC-certificering voor duurzame verpakking

Het FSC®-label is een sterke CSR tool die bedrijven helpt om aan wettelijke vereisten te voldoen, de toegang tot de markt te verbeteren en de waarde van het bos te beschermen.

Het FSC®-label is een sterke CSR tool die bedrijven helpt om aan wettelijke vereisten te voldoen, de toegang tot de markt te verbeteren en de waarde van het bos te beschermen.

Nu milieuthema’s een nooit eerder geziene uitdaging worden, is industriële verpakking een waardevolle hefboom voor verbetering.

Karoline Winkler, hoofd van het Inside SalesTeam bij Antalis Verpackungen en ook verantwoordelijke voor de implementatie van het FSC/PEFC-proces, beantwoordt vragen over de FSC- en PEFC-labels en de impact ervan op de activiteiten van een bedrijf. Sinds november 2022 integreert Antalis Verpackungen de FSC-certificering in zijn proces.

 

 

 

Houtvezels zijn uw grondstof voor veel milieuvriendelijke verpakkingen. Wat zijn de belangrijkste milieu-uitdagingen waarmee u vandaag geconfronteerd wordt?

Op het vlak van duurzaamheid is verpakking voor veel stakeholders een topprioriteit. We krijgen veel vragen over verschillende milieuthema’s: klimaatverandering, gebruik van grondstoffen, circulaire economie ... Samen met onze leveranciers en ontwerpcentra stellen we alles in het werk om de vraag van onze klanten naar milieuvriendelijkere verpakkingsproducten in te lossen. Verpakking uit houtvezels, en, steeds meer, met een (FSC- en/of PEFC-)certificering, is vaak een geschikte oplossing voor veel van die problemen. Uiteraard moet die verpakking navenant worden ontworpen, geproduceerd en gebruikt.

 

Welke best practices kunnen we toepassen om die ecologische uitdagingen aan te gaan?

80% van de volledige milieu-impact van een product (inclusief verpakkingsproducten) ontstaat in de ontwerpfase. Bij Antalis Verpackungen slagen we erin om, via ons Packaging design centre, een proactieve impact uit te oefenen op het ontwerp om uiteindelijk te komen tot een milieuvriendelijker product. Daarnaast is het ook belangrijk om te controleren waar we die ontworpen producten inkopen. Daarom werken we nauw samen met onze leveranciers, door hun praktijken (over ethiek, arbeid, milieu) zorgvuldig te controleren, met bijzondere aandacht voor de aankoop van hout en de aanwezige bosbeheersystemen. Wat dat betreft, heeft Antalis al sinds 2010 een FSC- en PEFC-certificering, die geldt voor de meeste van zijn dochterondernemingen.

 

Hoe verloopt de opvolging en toepassing van die best practices bij Antalis Verpackungen?

Om tegemoet te komen aan de verwachtingen van veel van onze klanten, hebben we beslist om in 2022 toe te treden tot de multisite FSC/PEFC-certificering. Op die manier kunnen we niet alleen een milieuvriendelijk ontwerp toepassen, maar ook gecertificeerde verpakkingsproducten inkopen en verkopen.

 

Hoe onthalen uw klanten dit fantastische nieuws?  Hebben uw klanten specifieke vereisten met betrekking tot FSC/PEFC?

De vraag naar FSC/PEFC-producten is het voorbije jaar gestegen. In het verleden kwam die vraag uit enkele specifieke sectoren, vooral in de voedselverpakking. Vandaag is de FSC/PEFC Chain of Custody een duidelijke voorwaarde, we kunnen gen contract opmaken zonder bewijs van duurzame inkopen. Bovendien stelt toetreding tot de multisite FSC/PEFC-certificering van Antalis ons in staat om ook aan andere sectoren proactief duurzame oplossingen aan te bieden.

Meer dan ooit zet Antalis zich vandaag in om die nieuwe milieu-uitdagingen aan te pakken (klimaatverandering, gebruik van grondstoffen, vermindering van de vervuiling, circulaire economie) en die best practices toe te passen om de behoeften van onze klanten met milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen te ondersteunen.