Nieuws, Verpakkingsoplossingen

Succesvol StretchConsult voor frisdrankfabrikant

08 mei 2019 —
Afdrukken
PACKTALK_1_Besparen-op-stretchfolie_1140x350.jpg

Tijdens een gratis StretchConsult geeft Antalis klanten graag advies over het optimale gebruik van rekfolie. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Onze expert geeft een voorbeeld uit de praktijk.

Tijdens een gratis StretchConsult geeft Antalis klanten graag advies over het optimale gebruik van rekfolie. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? Onze expert geeft een voorbeeld uit de praktijk.

Analyse op de werkvloer

Gert Bomer, deskundige op het gebied van palletstabilisatie, kreeg een gerichte vraag van de frisdrankfabrikant. Er deden zich problemen voor met het scheuren van de folie, wat onder andere resulteerde in storingen tijdens het wikkelen van de pallets. Of daar een oplossing voor was te vinden? Bomer: ‘In zo’n geval ga ik altijd ter plekke het wikkelproces analyseren. Ik praat met de operators op de werkvloer, want die hebben dagelijks ervaring met de materialen en de machines.’

Na die analyse wordt vervolgens gezocht naar de juiste aanpak. Bomer: ‘Het stabiliseren van ladingen is altijd een drie-eenheid: lading, folie en machine. Als het aan de machine of aan de instelling van de machine ligt, kunnen we er zo nodig een van onze technische mensen bij roepen. Maar ik zeg altijd: van de drie genoemde elementen is folie de meest flexibele, zowel letterlijk als figuurlijk.’

Precies de juiste stretchfilm

In dit concrete geval is dan ook gekeken of een ander type stretchfolie een oplossing kon bieden. Als handelspartner van diverse fabrikanten heeft Antalis de keuze uit een hele reeks verschillende materialen.

Bomer: ‘De klant maakte gebruik van een castfilm. Dat type folie wordt geproduceerd door vloeibaar materiaal op een wals te gieten. Als alternatief heb ik voorgesteld om de geblazen folie Bontite uit te proberen. Die wordt geproduceerd door het vloeibare materiaal als een ballon op te blazen. Dat type film heeft een hogere doorsteekweerstand.’

Grondige wikkeltesten

Dan is het tijd voor de volgende fase van het StretchConsult. Op de wikkelmachine worden vergelijkende testen uitgevoerd met de tot dan toe gebruikte folie én het voorgestelde nieuwe materiaal. Welke van de twee oefent de grootste kracht uit op de lading? Hoeveel materiaal is nodig om de pallet goed te stabiliseren? Blijft de lading stabiel bij een hellingproef van 26 graden?

Tijdens de testfase blijkt de Bontite folie op alle punten beter te scoren. Bomer: ‘Geblazen folie is sterker en heeft een hogere kleefkracht aan de binnenkant. Bovendien heeft het ook een veel gladdere buitenzijde. Dat betekent dat je palletladingen tegen elkaar kunt zetten zonder dat de folie ten opzichte van elkaar scheurt bij laden en ontladen van de vrachtwagen.’

Reductie materiaalgebruik

De palletstabilisatie is aanzienlijk verbeterd, zoals de opzet was. De folie scheurt niet meer en het aantal storingen is tot nul gereduceerd.

Doordat Bontite folie sterker is en de klant een minder dikke folie gebruikt geeft dit volgens Bomer nog een gunstig neveneffect: een reductie van materiaalgebruik van meer dan 20%.