Viscom Nieuws, Nieuws, environment

Reis van de circulariteit

22 nov 2022 —
Afdrukken
Reis van de circulariteit

Het einde van de levensduur van het materiaal in onze sector is een prangende kwestie, aangezien de infrastructuren vaak te beperkt zijn om circulariteit te garanderen. Vandaag focussen we op de manier waarop wij, bij Antalis, kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van circulaire pistes door onze krachten te bundelen met andere geëngageerde industriële spelers. Ontdek onze aanpak in drie stappen.

Het einde van de levensduur van het materiaal in onze sector is een prangende kwestie, aangezien de infrastructuren vaak te beperkt zijn om circulariteit te garanderen. Vandaag focussen we op de manier waarop wij, bij Antalis, kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van circulaire pistes door onze krachten te bundelen met andere geëngageerde industriële spelers. Ontdek onze aanpak in drie stappen.

Meesurfen op de golf van de circulariteit, een aanpak in drie fasen

 

Ons Visual Communication Green Star System®-systeem helpt u om de impact van de verschillende types producten beter te begrijpen en meer verantwoorde materiaalkeuzes te maken. Het houdt rekening met de recycleerbaarheid, een belangrijke factor in de levensduur van onze producten. Maar een hoge recycleerbaarheid betekent niet noodzakelijk dat het product uiteindelijk ook gerecycleerd zal worden. Dat hangt af van de lokale infrastructuur, van de inzameling tot de recyclage op de eindmarkt.  Daarom slaat Antalis de handen ineen met toegeweide partners zoals Prismm environmental in het Verenigd Koninkrijk, dat zich inzet om revolutionaire inzamelings- en recyclageprocessen te identificeren en te ontwikkelen voor de oplossingen die wij op de markt brengen.

In nauwe samenwerking met Antalis verzamelt Prismm environmental de pvc-banners in balen en stuurt het die naar een installatie in Lancashire (noordwesten van Engeland). Het materiaal wordt vervolgens versnipperd, vermengd met ander pvc-afval en in spuitgietmachines geplaatst om verkeerskegels en tijdelijke verkeersbarrières te produceren.

Zoals John Hutton, directeur van Prismm environmental, uitlegt: “het creëren van deugdzame oplossingen voor het laatste stadium van de materialen van Visual Communications is een boeiende en uitdagende opdracht omdat er zo veel te doen is. Neem nu bijvoorbeeld de polymeren. Die materialen hebben een hoge graad van ontmenging, omdat ze op zeer verschillende snelheden smelten. Door die ontmenging zijn ze minder interessant voor recycleerfirma’s vanwege de lagere volumes en de niet-geïdentificeerde commerciële opportuniteiten.''

Dankzij de ervaring van onze partners in andere sectoren en met andere materialen kunnen we een methodologie in drie stappen ontwikkelen om de weg van de visuele communicatie naar een circulaire economie uit te stippelen.

 

1. Opleiding

Alle spelers van onze sector hebben een steeds duidelijker begrip van duurzaamheid, van drukkers tot kleinhandelaars. Het is echter belangrijk om te benadrukken dat recyclage een ware uitdaging is. Terwijl er zo veel inspanningen worden geleverd op het vlak van eco-ontwerp, duurzame bevoorrading en verantwoorde aankopen, moeten we helaas vaststellen dat de prestaties aan het levenseinde van het materiaal onvoldoende blijven om een echte circulariteit te bereiken. Sensibilisering is dus van groot belang!

 

2. Samenwerking

Onze sector is heel competitief, dat weten we allemaal. De wereldwijde milieusituatie is nochtans dezelfde voor alle spelers, ook voor onze bredere waardeketen. Daarom moeten we onze krachten bundelen om de kans van deze circulariteit te grijpen. Dankzij samenwerking kunnen we specifieke oplossingen bedenken voor wat wij doen en een inspiratie vormen voor een positieve verandering buiten onze invloedsfeer.

 

3. Projectie

Zoals Jon Hutton beschrijft: “De weg naar circulariteit is lang. We denken dat er vijf jaar nodig is om deze uit te stippelen. De oplossingen bestaan, zo veel is zeker. Maar er is tijd nodig om ze te vinden, creatief te werken met alle belanghebbenden en systemen te ontwikkelen die waarde toevoegen voor de betrokken partijen.”

Bij Antalis weten we dat circulariteit een echte uitdaging is die we met beide handen aanpakken. We zijn vastberaden om die uitdaging aan te gaan met onze partners en onze gemeenschap. Hebt u een idee, een vraag of wilt u gewoon meegaan op deze reis, laat het ons dan weten!