inspirational-stories, Nieuws, Nieuws, Grafisch Nieuws, Grafische sector

Een nieuwe internationale prijs
om de excellentie in creatieve sectoren te bekronen

31 dec 2022 — Graphic design; Print expert; Creativity
Afdrukken
Banner Antalis Creative Power Awards

De creatieve industrie floreert wereldwijd en er zijn talloze onderscheidingen en prijzen voor alle creatieve disciplines. De wereld lijkt dan ook verzadigd met hommages aan excellentie in design. Althans, dat geldt misschien voor sommige vakgebieden, zoals webdesign en reclame, maar voor ontwerpers die specifiek uitmunten op het gebied van drukwerk zijn de mogelijkheden een stuk minder talrijk.

De creatieve industrie floreert wereldwijd en er zijn talloze onderscheidingen en prijzen voor alle creatieve disciplines. De wereld lijkt dan ook verzadigd met hommages aan excellentie in design. Althans, dat geldt misschien voor sommige vakgebieden, zoals webdesign en reclame, maar voor ontwerpers die specifiek uitmunten op het gebied van drukwerk zijn de mogelijkheden een stuk minder talrijk.

Het magazine aanvragen

Dit roept de vraag op wat ontwerpers kunnen doen om erkenning te krijgen voor hun creativiteit. Het erkennen van excellentie in design voor drukwerk vereist een zekere deskundigheid. Het gaat niet alleen om het herkennen van een geweldig idee, maar ook om het zien van kennis van het materiaal, de vaardigheid om complexe drukprocedés uit te voeren, en de vindingrijkheid om beperkingen om te zetten in nieuwe mogelijkheden.

In dit licht heeft Antalis een jury samengesteld met experts uit de creatieve sector die in staat is alle verschillende aspecten van goed design voor drukwerk te herkennen en de grote creatieve wereldwijde gemeenschap te bereiken. Antalis realiseerde zich hierbij dat het de aangewezen partij was om ontwerpers en andere belanghebbenden te onderscheiden voor de creativiteit waarmee ze met papier werken. Als een van 's werelds vooraanstaande leveranciers van creatief papier distribueert het bedrijf niet alleen grote hoeveelheden papier in vele soorten en maten, maar bevordert het door middel van zijn platform Creative Power ook kennis en innovatie binnen de creatieve sector. Het was een logische vervolgstap om dit platform uit te breiden met een nieuwe award.

De awards

De eerste editie van de Creative Power Awards van Antalis is zonder meer indrukwekkend te noemen als we afgaan op de getallen achter het project. Met bijna duizend inzendingen blijkt er binnen de gemeenschap overweldigende belangstelling te bestaan om creatief werk te delen. Antalis Creative Power ontving 770 voorbeelden van kunstwerken, variërend van collecties rondom merkidentiteit tot grote, limited-edition posters en verpakkingscollecties. De ruim 30 landen waar Antalis actief is, waren ook ruim vertegenwoordigd.

De Awards zijn zeer toegankelijk omdat er geen inschrijvingskosten worden gevraagd en de drempel voor deelname laag is. Een van de weinige criteria waaraan moet worden voldaan, is dat er in de projecten gebruik wordt gemaakt van ten minste een van de kwaliteitspapierproducten uit het ruime assortiment van Antalis. Dit is nauwelijks een beperking te noemen gezien de ruime keus die ontwerpers daarin hebben, met onder andere zeer populaire papiersoorten als Arches, Conqueror, Keaykolour, Curious Collection, Cordenons, Favini, Gmund, Iggesund, Metsä Board, Munken, Olin en Pergraphica. De beschikbaarheid van deze papiersoorten is afhankelijk van uw locatie.

ACPA - de beoordeling van de projecten  door de jury

ACPA - voorbeeld van kunstwerk


Voor de beoordeling van alle projecten die meedongen met de Awards kwam de jury in Parijs bijeen

 

De jury van zeer goed geïnformeerde experts met verschillende visies op de drukindustrie, heeft gedurende twee prachtige zomerdagen in het centrum van Parijs vergaderd. De jury bestond uit ervaren professionals met verschillende rollen op het gebied van ontwerp, communicatie en productie: Yann Cloutier van Atelier Bulk, Emilios Theofanous van Monotype, Amy Nelson-Bennett van Positive Luxury, Martina Hahn Rodig from Hinderer + Mühlich, Elliott Moody van The Brand Identity, Laurent Nogues van Créanog, Golnar Roshan van Rive Roshan en Design & Practice en Laurence Chastaing van Chanel.

De jurybijeenkomsten zelf stonden symbool voor de doelstelling die Antalis Creative Power nastreeft: een podium creëren waar creatieven van gedachten kunnen wisselen, ontwikkelingen in hun vakgebied kunnen bespreken en inzichten over toekomstige ontwikkelingen kunnen delen

Prijscategorieën

ACPA trofees, ontworpen door Maud Vantours


Per categorie was er voor de winnaar een speciale trofee, ontworpen door Maud Vantours


Er worden Awards uitgereikt in acht categorieën, waarvan er vier gericht zijn op specifieke toepassingen. De meest creatieve projecten zijn te vinden in de categorieën: Brand Identity & Stationery (merkidentiteit en kantoorartikelen), Reports & Publishing (rapporten & publicaties), Packaging & Promotional (verpakkingen & reclamemateriaal) en Mailers & Invitations (mailers & uitnodigingen).

ACPA - Chinese New Year Red-cadeauverpakkingen van NowMatters Hong Kong

ACPA -Identity for LAB van Lobster Antwerp

ACPA - een pop-upboek voor glasbedrijf Lasvit van Studio Činčera.


Een selectie van finalisten voor de categorieën voor speciale toepassingen: Chinese New Year Red-cadeauverpakkingen van NowMatters Hong Kong,
Identity for LAB van Lobster Antwerp, en een pop-upboek voor glasbedrijf Lasvit van Studio Činčera

 

Antalis intensiveert zijn initiatieven ter bevordering van best practices op het gebied van samenleving en milieu, en in dat kader zijn er vier speciale prijzen in het leven geroepen rondom actuele thema's die een meer bewuste en holistische benadering van design en drukwerk bevorderen.


Er is één speciale prijs toegekend aan drukwerkprojecten met een kleine milieuvoetafdruk: de Eco Conception Award. Met deze prijs wil Antalis Creative Power benadrukken dat de creatieve sector de plicht heeft een positieve bijdrage te leveren aan het behalen van de wereldwijde klimaatdoelen.

ACPA - Winnaar in de categorie Eco Conception

ACPA - Winnaar in de categorie Eco Conception


Winnaar in de categorie Eco Conception: een samenwerkingsverband tussen MATH huidverzorging en Miranda Printing voor het maken van verpakkingen
met milieuvriendelijke materialen en assemblagemethoden waarbij geen lijm en een minimale hoeveelheid inkt is gebruikt

 

Creative Power heeft initiatieven ontplooid en artikelen gepubliceerd onder de naam ‘Design for Good’. Het is inmiddels een van de speciale prijzen voor drukwerkprojecten waarin design wordt gebruikt om het bewustzijn over een bepaalde zaak te vergroten of een liefdadigheidsinstelling of ngo te steunen.

ACPA -  het posterproject Colour for Ukraine

ACPA -  het posterproject Colour for Ukraine


De jury heeft het posterproject Colour for Ukraine beoordeeld en dit project heeft gewonnen in de categorie Design for Good

 

In de categorie Paper Stories worden drukwerkprojecten onderscheiden waarin een verhaal wordt verteld door middel van de papierkeuze, met speciale aandacht voor de emotionele en vertelkracht van creativiteit. Het kiezen van papier is een creatieve handeling en kan doorslaggevend zijn voor het creëren van een stemming of sfeer in een ontwerp

Voor de Print Excellence, door sommigen uitgeroepen tot de ‘prijs der prijzen’, kiest de jury uit de geselecteerde finalisten haar favoriete project op basis van de visuele uitvoering en druktechnieken. Alle projecten dongen automatisch mee in deze categorie.

 

ACPA -Winnaar in de categorieën Print Excellence en Mailers & Invitations


Winnaar in de categorieën Print Excellence en Mailers & Invitations: cassette Mémoire Poétique, ontworpen door Camille Vignaud,
een collectie van op katoen-, geweven en transparant papier gedrukte foto's van bloemen

De publicatie

Er is een unieke publicatie gemaakt over het werk van alle finalisten en winnaars, waarin het werk in foto's en tekst wordt gedocumenteerd om de veelzijdigheid, diversiteit en kwaliteit van het materiaal waar deze prijzen om draaien, vast te leggen. Dit magazine is bedoeld om de schoonheid en mogelijkheden van drukwerk te laten zien aan de hand van diverse soorten creatief papier, waaronder verschillende soorten Olin Origins en Olin Design. De opmaak – bestaande uit elementen van verschillende afmetingen die zich om elkaar heen wikkelen – is zo ontworpen dat er meteen een duidelijk beeld wordt gegeven van de verschillende texturen van papier.

 

Het Antalis Creative Power Awards Magazine


Ontworpen met diverse soorten creatief papier

 

Meerdere juryleden hebben actief bijgedragen aan de totstandkoming van dit magazine. Een paar artikelen over de winnaars zijn geschreven door The Brand Identity en het ontwerp van de publicatie was in handen van Design & Practice. Hinderer + Mühlich hebben de tool gemaakt voor de folie op het omslag – een zeer gedetailleerde micro-geëtste matrijs waarmee visuele diepte kan worden aangebracht, en het levende bewijs dat het papier geschikt is voor dit complexe hotfoilpatroon.

Het Antalis Creative Power Awards Magazine

Het Antalis Creative Power Awards Magazine


Details van de omslagfolie en een spread uit het Antalis Creative Power Awards Magazine

 

Het magazine is gratis en kan worden aangevraagd via de website van Antalis. Het bevat een volledig visueel overzicht van de winnaars en finalisten, achtergrondinformatie over de prijzen, een interview met de ontwerper van de Awards, Maud Vantours, en meer relevante informatie.

De Antalis Awards zijn bedoeld om de creatieve cultuur te eren en te steunen en zullen een steeds groter platform worden met een steeds groter bereik en steeds meer diepgang binnen de bredere ontwerpgemeenschap. De Awards zijn een tweejaarlijks initiatief, dus voor je het weet is het weer zover en liggen er weer nieuwe kansen in het verschiet voor creatieve excellentie.

 

Laat u inspireren door dit excellente overzicht van creatieve expressie en bestel een exemplaar van het magazine door hier te klikken. Blijf ook op de hoogte met de verdiepende maandelijkse updates van Antalis Creative Power.