Grafische sector, creative-power

De traditie van huwelijksinvitaties
Verleden, heden en toekomst

16 mei 2022 —
Afdrukken
Huwelijksinvitaties

Bruiloften behoren tot de meest gedenkwaardige gebeurtenissen in een mensenleven. Het is dan ook logisch dat er hoge eisen worden gesteld aan de uitnodigingen en dat deze indruk moeten maken op de gelukkigen die bij deze heugelijke gebeurtenis aanwezig mogen zijn. Stellen kunnen hun uitnodiging tegenwoordig zo mooi en origineel maken als ze maar willen, en per jaar worden er wereldwijd miljoenen huwelijksinvitaties bezorgd. Maar het is niet altijd zo gemakkelijk geweest om een aanstaand huwelijk onder de aandacht te brengen.

Bruiloften behoren tot de meest gedenkwaardige gebeurtenissen in een mensenleven. Het is dan ook logisch dat er hoge eisen worden gesteld aan de uitnodigingen en dat deze indruk moeten maken op de gelukkigen die bij deze heugelijke gebeurtenis aanwezig mogen zijn. Stellen kunnen hun uitnodiging tegenwoordig zo mooi en origineel maken als ze maar willen, en per jaar worden er wereldwijd miljoenen huwelijksinvitaties bezorgd. Maar het is niet altijd zo gemakkelijk geweest om een aanstaand huwelijk onder de aandacht te brengen.

Eeuwen geleden schreeuwde de stadsomroeper zo hard hij kon om iedereen die binnen gehoorafstand was, uit te nodigen voor het feest. Pas toen de drukpers werd uitgevonden, wat bijdroeg aan meer geletterdheid, ontstonden er huwelijksinvitaties op papier. Aanvankelijk waren dat echter geen uitnodigingen, maar kennisgevingen van huwelijken die reeds waren voltrokken.

 

In de achttiende eeuw veranderden die kennisgevingen in uitnodigingen aan familie en vrienden. Ze verschilden vaak per regio en daar waar de postbezorging te wensen overliet, was het gebruikelijk dat familieleden of bedienden van het stel de uitnodigingen persoonlijk kwamen overhandigen. Om te voorkomen dat de uitnodigingen onderweg beschadigd raakten, werd er een tweede enveloppe gebruikt, die bij aankomst werd verwijderd.

 

Aan het begin van de negentiende eeuw begonnen de huwelijksinvitaties de vorm aan te nemen die we nu kennen. Ze werden vooral gebruikt door de adel, met handgeschreven sierletters en een lakzegel met het familiewapen als statussymbool. Al snel zorgde de lithografie ervoor dat massadrukwerk toegankelijker werd, waardoor huwelijksinvitaties meer gemeengoed en een wijdverbreide sociale etiquette werden. Omdat de inkt bij de boekdrukkunst vaak niet snel genoeg droogde, werd er een velletje vloeipapier gebruikt om vlekken te voorkomen.

 

Technologische ontwikkelingen hebben in de loop der tijd geleid tot golfbewegingen in de stijl van huwelijksinvitaties. Het is zelfs een tijdje in geweest om huwelijksinvitaties per telegraaf te verzenden! De twintigste eeuw luidde het tijdperk van kleurrijke invitaties in. De digitalisering bracht design binnen handbereik en de laserdruk maakte nieuwe vormen mogelijk. Stellen kunnen inmiddels de meest unieke invitaties maken die ze maar willen, maar veel tradities, zoals het schoonschrift, het gebruik van een dubbele envelop, lakzegels en een velletje vloeipapier bestaan nog steeds.

 

Nu je weet waar deze tradities vandaan komen, ben je misschien ook benieuwd naar de volgende ontwikkelingen in de wereld van de huwelijksinvitaties. Om hier meer over te weten te komen, hebben we drie prominenten geïnterviewd over hun werk op de markt van invitaties.

RAQUEL FITZGERALD

 

Raquel is ruim vijftien jaar hoofd Verkoop bij Mount Street Printers in Londen, dat gespecialiseerd is in luxedrukwerk en verfijnde papierproducten.

 

 

Raquel Fitzgerald

 

Welke tradities en gebruiken kent het Verenigd Koninkrijk wat betreft huwelijksinvitaties?

Een selectie ontwerpen van Mount Street PrintersEen selectie ontwerpen van Mount Street Printers

Het plezier van het ontwerpen van een kaart hangt af van de klant. Sommigen geven de voorkeur aan een traditionele en klassieke uitnodiging in prachtige sierletters of een goed gezet klassiek lettertype. De uitnodiging wordt dan gegraveerd in de voorkant van een hoogwaardige gevouwen kaart en de binnenkant blijft leeg. De tekst komt op de voorkant omdat invitaties in de Victoriaanse tijd op de schoorsteenmantel werden gezet.

Deze traditionele invitatie gaat vergezeld van een bijpassend luxe, zware enveloppe met diamantflap en een binnenvoering van vloeipapier om de klassieke look helemaal af te maken. Andere klanten geven de voorkeur aan een eigentijdser, kleurrijke invitatie. Waar de keuze ook op valt, alle invitaties moeten de toon zetten voor de aanstaande feestelijkheden.

Wat zijn de huidige trends ?

Het gebruik van dikke, gekleurde kaarten en verschillende drukprocedés zorgt voor een uitnodiging die als het ware uit de enveloppe barst wanneer je die openmaakt, en ook invitaties met illustraties in kleur doen het op dit moment goed.
 

Welke trends verwacht u voor 2022?

De trend is: ongewoon en adembenemend onverwacht. De invitatie is voor altijd en moet dus de ‘wow’-factor hebben.
 

Huwelijksinvitatie met bloemmotief van Mount Street PrintersHuwelijksinvitatie met bloemmotief van Mount Street Printers

 

Wat is de trend voor enveloppen ?

De enveloppe is het belangrijkste onderdeel omdat dat het eerste is wat je ziet. Het is in om een monogram of motief in de diamantflap te laten graveren, in combinatie met een bijpassende binnenvoering van vloeipapier of bedrukt papier. Gepersonaliseerde gekleurde enveloppen doen het ook goed.
 

Hoe combineer je traditie en creativiteit? Wat zijn je inspiratiebronnen ?

We proberen erachter te komen welke sfeer de klant wil creëren, en door onze traditionele bedrukkingsmethoden te combineren met onze eigentijdse handschriften bereiken we het gewenste effect. Onze klanten zijn vaak onze bron van inspiratie.

 

Traditionele ontwerpen voor huwelijksinvitaties door Mount Street Printers.

Traditionele ontwerpen voor huwelijksinvitaties door Mount Street Printers.

 

 

IDEA INSIDE DESIGN
AUSTE VIEDERIENE EN LAURA MATACIUTE.

Idea Inside Design is een grafisch ontwerpduo uit Litouwen dat zich sinds zes jaar speciaal toelegt op invitaties en papierproducten voor bruiloften.

Idea Inside Design

Wat zijn de huidige trends ?

Iedereen wil terug naar de natuur: kraft- of handgeschept papier, gescheurde randen, minimalistisch, bohemian, rustiek, plant- en zeemotieven. Als de bruiloft plaatsvindt in een bos, bijvoorbeeld, dan zullen de kleuren en elementen van het bos terugkomen in de invitatie. De voornaamste kleuren zijn natuurlijke en aardetinten (bijv. Keaykolour Nude, Biscuit, Matcha, Old Rose), en warme en romige tinten.

 

natuur ge├»nspireerde ontwerpen door Idea Inside Design op Keaykolour Holy, Navy Blue en Snow WhiteEen selectie van op de natuur geïnspireerde ontwerpen door Idea Inside Design op Keaykolour Holy, Navy Blue en Snow White.

 

Wat betreft papierproducten voor bruiloften was er dit jaar meer vrijheid om te spelen met geometrische vormen. Zo waren ronde menu's behoorlijk populair, al of niet gecombineerd met accessoires als chiffon linten of kwastjes.

het ontwerp van een bruiloftsmenu op Keaykolour Snow WhiteEen chiffon lint maakt het ontwerp van een bruiloftsmenu op Keaykolour Snow White compleet.
Een bruiloftsmenu met ronde hoeken op Keaykolour Navy Blue

Een bruiloftsmenu met ronde hoeken op Keaykolour Navy Blue.

 

Ten slotte: lakzegels raken nooit uit de mode, dat is dit jaar niet anders. Ze voegen een vleugje authenticiteit, verfijning en charme toe. Ze kunnen bovendien worden gepersonaliseerd met een element van de huwelijksinvitatie van het stel. Ze kunnen ook worden gecombineerd met een droogbloem, zoals een takje lavendel, of een bunny tail. Dat zorgt geheid voor een fantastische eerste indruk.
 

Invitaties met lakzegels en bloemmotieven van lavendel en bunny op Curious Translucents en Keaykolour

Lakzegels en bloemmotieven van lavendel en bunny tail maken deze invitaties op Curious Translucents en Keaykolour echt af.

 

Welke trends verwachten jullie voor 2022 ?

De belangrijkste nieuwe trend is met de hand getekende illustraties die het liefdesverhaal van het stel of andere belangrijke gebeurtenissen uit hun leven weergeven.
 

Originele illustraties van Idea Inside Design op Keaykolour Snow WhiteOriginele illustraties van Idea Inside Design op Keaykolour Snow White.

 

Hoe combineren jullie traditie en creativiteit? Wat zijn jullie inspiratiebronnen ?

Traditie en creativiteit kunnen worden gecombineerd door te kiezen voor een niet-traditionele bedrukkingsmethode of een afwijkend formaat. Een voorbeeld is het in natuurlijk katoenpapier bosseleren van het nationale symbool door middel van blinddruk. De invitatie zal er eigentijds uitzien, maar traditionele details zullen niet ontbreken. 

 

Wat zijn de belangrijkste stappen tijdens het ontwerpen van een invitatie ?

Het helpt als klanten echte voorbeelden kunnen zien en voelen en papierpaletten kunnen bekijken. Het is dan veel gemakkelijker om hun visie te verfijnen. Onze klanten nemen tijdens het ontwerpproces beslissingen over de stijl die ze willen, het papier, de kleuren, het formaat, de bedrukkingsmethode, de enveloppen en ten slotte de aanvullende elementen die ze willen, zoals lakzegels, linten, kwastjes enz.

MARTHA CAMUTI

Martha Camuti is een gerenommeerd ontwerper van huwelijksinvitaties en werkt al twintig jaar vanuit haar atelier in Zwitserland.

Martha Camuti

Wat zijn de huidige trends ?

De bohemian trend is al jaren populair en ik denk dat dat nog wel even zo blijft. Eucalyptus en andere plantensoorten zijn ook populaire thema's. Er is ook veel vraag naar het thema reizen; mensen vragen me vaak om iets te ontwerpen in de stijl van een boardingpass of rondom vliegtuigen, treinen en schepen.

 

Invitaties in bohemian stijlInvitaties in bohemian stijl, ontwerp Martha Camuti, fotografie Jessica Amber.

Welke trends verwacht je voor 2022 ?

Op dit moment zien we veel invitaties met een boogvorm, waarbij de bovenhoeken zijn afgerond en zo een halve maan vormen. Deze nieuwe trend in de vorm van uitnodigingen vind ik zelf heel mooi. We worden in Zwitserland omringd door bergen en dus worden bos- en bergthema's ook steeds populairder.
 

Welke papiersoorten zijn het meest populair? Wat raad je aan, en waarom ?

Voor digitale bedrukking zou ik papier aanraden met een parelmoer- of satijnfinish, voor een glanzender en chiquer effect. Bij digitale bedrukking zorgt papier met een heel lichte satijnfinish ook voor een prachtig effect. Het effect is bijna niet te zien maar als je de kaart van dichtbij tegen het licht houdt, zie je de subtiele glans. Dat geeft een ander eindresultaat dan als we papier met een matte finish gebruiken. Als onze klanten kiezen voor kringlooppapier, raad ik ook digitale bedrukking aan omdat dat het beste resultaat geeft. Voor een chiquer effect geef ik de voorkeur aan satijnpapier, terwijl voor een wat meer ongedwongen evenement mat papier raadzamer is.

 

Invitatieontwerp voor een elopement

Invitatieontwerp voor een elopement in Italië, ontwerp Martha Camuti, fotografie Cécilia Hofer.

 

 

Welke trends zien we bij enveloppen ?

We zien een trend van enveloppen met een binnenvoering, die een gevoel van luxe oproepen. Sommige stellen vragen ook om handgeschreven enveloppen; daarvoor werk ik samen met kalligrafen. Sommige stellen vinden het zelfs leuk om de enveloppen persoonlijk te overhandigen voor een extra persoonlijk tintje.

 

 

Huwelijksinvitatie en papier voor een wedding in Mexico
Huwelijksinvitatie en papier voor een destination wedding in Mexico, ontwerp Martha Camuti, fotografie Jessica Amber.

Is er ook vraag naar milieuvriendelijkere uitnodigingen ?

Ik heb inmiddels een klantenkring opgebouwd die vraagt naar groei- of kringlooppapier. Ze hebben minder met ingewikkelde designs met gouddetails bijvoorbeeld en kiezen liever voor iets dat eenvoudig, mooi én milieuvriendelijk is.

 

Wat zijn de belangrijkste stappen tijdens het ontwerpen van een invitatie ?

Ik luister graag naar mijn klanten. Zij zijn essentieel voor mijn ontwerpproces. Ze zijn mijn voornaamste bron van inspiratie. Hoe ze praten over de stijl van hun feest - de locatie, de entourage, de bloemen enzovoorts - is voor mij de belangrijkste bron van informatie. Ik vraag ze ook graag een moodboard te maken.

 

Ga voor meer informatie naar :
Mount Street Printers: https://www.mountstreetprinters.com/
Faire-part à part: https://faire-part.ch/
Idea Inside Design: https://www.instagram.com/idea_inside_design/