Verpakkingsoplossingen

Milieuvriendelijke verpakkingen: hoe een duurzame strategie slim is voor het milieu en voor de efficiëntie

14 feb 2022 — Logistiek, trends, milieu
Afdrukken
eco-friendly-packaging

Milieu en duurzaamheid is vandaag van cruciaal belang. Het is zowel een toenemende vraag van consumenten als een wereldwijde kwestie waarin we allemaal een rol spelen. Milieuvriendelijke verpakkingen moeten gemakkelijk te recycleren en veilig voor het milieu zijn, en kunnen ook van gerecycleerde materialen worden gemaakt...

Milieu en duurzaamheid is vandaag van cruciaal belang. Het is zowel een toenemende vraag van consumenten als een wereldwijde kwestie waarin we allemaal een rol spelen. Milieuvriendelijke verpakkingen moeten gemakkelijk te recycleren en veilig voor het milieu zijn, en kunnen ook van gerecycleerde materialen worden gemaakt...

Verpakkingen die met het oog op duurzaamheid worden gemaakt, spelen een belangrijke rol bij de bescherming van het milieu. Dit is nu belangrijker dan ooit, nu de natuurlijke hulpbronnen in een snel tempo uitgeput raken en niet-gerecycleerd plastic de planeet vervuilt.

Zowel consumenten als overheden oefenen steeds meer druk uit, waardoor maatschappelijk verantwoord ondernemen bij verpakkingsactiviteiten steeds meer prioriteit krijgt. Samen met de toenemende verantwoordingsplicht ontstaan ook nieuwe kansen op de wereldwijde markt voor duurzame verpakkingen, die naar verwachting in 2027 bijna 413 miljard dollar zal bedragen, met een samengestelde jaarlijkse groei van meer dan 6% van 2018 tot 2027 (Global Sustainable Packaging Market Outlook van Research Nester, 2019).

Deel uitmaken van een milieuvriendelijke oplossing betekent ook de verpakkingslogistiek stroomlijnen met duurzame praktijken die onnodige componenten of processen elimineren, wat de efficiëntie bevordert en een win-win betekent voor zowel de planeet als de besparingen.

Wat zijn milieuvriendelijke verpakkingen?

Milieuvriendelijke verpakkingen omvatten verschillende aspecten, aangezien het allemaal draait om een ingesteldheid waarbij rekening wordt gehouden met het milieu. Het kan gaan om het volgende:

 • Zorgen voor recycleerbare verpakkingen
 • Materialen hergebruiken
 • Minder materiaal gebruiken in verpakkingen
 • Gifvrije verpakkingen maken om zowel het milieu als de werknemers te vrijwaren
 • Gerecycleerde of verantwoorde basismaterialen gebruiken
 • Productiemethoden gebruiken die minder energie verbruiken

 

In een notendop houden milieuvriendelijke verpakkingen in dat men rekening houdt met de duurzaamheid en recyclage van alle verpakkingsmaterialen.

 

Er bestaat geen definitie van een milieuvriendelijke verpakking. Het is de ontwikkeling en het gebruik van verpakkingen die resulteren in een grotere duurzaamheid. Dit houdt in dat er meer gebruik wordt gemaakt van levenscyclusanalyses (LCA) om het gebruik te sturen van verpakkingen die de klimaatimpact, de ecologische voetafdruk, het verbruik van energie en hulpbronnen, het afval, de recyclage enz. verminderen.

De hele toeleveringsketen wordt onder de loep genomen: van de basisfunctie, van aankoop tot ontwerp en distributie, tot het einde van de levensduur en de wedergeboorte.

Wat de consument wil

Een focus op natuurlijke materialen betekent dat er geen giftige chemicaliën in milieuvriendelijke verpakkingen zitten, zodat de verpakkingen veiliger zijn voor mens en milieu, wat het koopgedrag kan beïnvloeden. Uit een recent onderzoek blijkt dat 57% van de consumenten meer wil betalen voor milieuvriendelijke verpakkingen (Sustainable Packaging Unwrapped, GlobalWebIndex, 2019). Nog eens 42% beschouwt verpakkingen gemaakt van gerecycleerde of duurzame materialen als cruciaal voor hun dagelijkse koopgewoonten.

Concurrentievoordelen

Bovendien biedt de invoer van een duurzame verpakkingsstrategie concurrentievoordelen die het merkimago verbeteren, partnerschappen aantrekken, de klantentrouw vergroten, risico's verminderen en human resources ondersteunen.

Verantwoorde basismaterialen

Milieuvriendelijke verpakkingen beginnen met de aankoop van verantwoorde basismaterialen zoals flexibele verpakkingen en/of verpakkingen van één materiaalsoort, plantaardige en andere groene alternatieven. Deze kunnen geïntegreerd worden in een circulaire toeleveringsketen en verminderen het energieverbruik.

 

Hier volgen enkele betrouwbare en innovatieve opties:

 • Hout kan worden omgevormd tot papier en karton voor een brede waaier van verpakkingsoplossingen die biologisch afbreekbaar en gemakkelijk te recycleren zijn. Eindlooskarton kunnen worden geleverd als  een platte verpakking die in één beweging wordt samengesteld voor een product is efficiënt.
   
 • Maïszetmeel is een organisch materiaal met kwaliteiten die vergelijkbaar zijn met die van plastic. Het is ideaal voor producten met een beperkt gebruik, zoals afhaalmaaltijden, en kan ook worden gebruikt voor gegoten vormen, flessen, zakken en opvulchips.
   
 • Paddenstoelenwortels in combinatie met landbouwafval zijn geschikt om organische verpakkingen te produceren die een kostenefficiënt alternatief zijn voor het beschermen van kleinere artikelen.
   
 • Bagasse papier is de pulp van suikerrietvezels die overblijft nadat het sap uit de stengels is geperst. Dit is een goede vervanger voor papieren verpakkingen in de voedingsindustrie. Het wordt veel sneller afgebroken dan plastic.
   
 • Bamboe groeit snel en is zeer hernieuwbaar. Het is beschermend dankzij zijn sterkte en duurzaamheid, en kan worden gebruikt als vervanger voor golfkarton, schuim en voorgevormd papiervezelmateriaal.
   
 • Zeewier, een overvloedige grondstof, wint aan populariteit als verpakkingsmateriaal, met name in de voedingssector omdat het organisch en milieuvriendelijk is.
   
 • Organische materialen, zoals hennep, katoen, tapioca en palmbladeren zijn geschikt om herbruikbare zakken te maken die sneller worden afgebroken dan plastic.
   
 • Biologisch afbreekbaar plastic en bioplastic zijn goede vervangers voor plastic wanneer stevigheid vereist is. Het zijn recycleerbare en gerecycleerde materialen die gebruikt kunnen worden voor omsnoeringsbanden, testliners, stretchfolies, afdekfolies voor pallets, zakken enz.

 

blog-post-eco-friendly-packaging-2-960x400-min.jpg

De 3 R’en: Minder is meer… Efficiënt

Duurzame verpakkingen verhogen de efficiëntie omdat ze meer doen met minder door de drie R'en te respecteren - Reduce, Reuse en Recycle.

Reduce - Verminderen

Milieuvriendelijke verpakkingsontwerpen zijn geoptimaliseerd qua afmetingen, ruimte en gewicht om het afval te verminderen. Ze zijn gemaakt van hardere, dunnere stoffen dan traditionele verpakkingsmaterialen. Ze beschermen de producten doeltreffend, terwijl er minder materialen worden gebruikt. Meerlaagse stretchfolie is bijvoorbeeld een stevige en dunne plastic folie die producten doeltreffend beschermt en tegelijk minder materiaal vereist. Dit draagt bij tot de vermindering van de koolstofvoetafdruk van de verpakking.

 

Reuse - Hergebruiken

Verpakkingen hebben een korte levenscyclus, maar het is mogelijk om het maximum te halen uit het gebruik ervan dankzij veelzijdige hernieuwbare basismaterialen die een circulaire toeleveringsketen ondersteunen. Milieuvriendelijke verpakkingen zijn gemaakt om vele malen te worden hergebruikt en ingeleverd, waardoor meer productiviteit bij de bezorging mogelijk is.

 

Recycle - Recycleren

Gerecycleerde of recycleerbare materialen kiezen voor de productie van verpakkingen is belangrijk om te voldoen aan de steeds strengere milieuvoorschriften. Milieuvriendelijke verpakkingen kunnen worden afgebroken of in andere producten worden gebruikt, zodat de waarde van het oorspronkelijk gebruikte materiaal gemaximaliseerd wordt.

Goed voor de planeet, goed voor de consument

De overstap naar duurzaamheid vereist een optimalisatie in de hele waardeketen en verpakkingslevenscyclus, maar de voordelen zijn het waard: als logistiek manager betekent de milieuvriendelijke toer opgaan minder materialen en een beter gebruik ervan.

Milieuvriendelijke verpakkingen zijn een grote toegevoegde waarde in de logistieke keten, want ze zijn niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor de consument, die steeds meer verwacht dat merken meer aandacht besteden aan het milieu. Daarom is dit het ideale moment om proactief werk te maken van duurzaamheid!

Ontdek onze nieuwe whitepaper

7 logistieke trends brengen innovatie in 2022

Verbeter uw toeleveringsketen met de nieuwste logistieke innovaties.

Download
Let's protect the future!