Nu milieuzorg voor iedereen een leidmotief wordt, zijn industriële verpakkingen een waardevolle hefboom voor verbetering. Deborah Dorosz, CSR Manager bij Antalis, geeft antwoord op de vragen die u zich moet stellen bij de aankoop van verpakkingen.
Nu milieuzorg voor iedereen een leidmotief wordt, zijn industriële verpakkingen een waardevolle hefboom voor verbetering. Deborah Dorosz, CSR Manager bij Antalis, geeft antwoord op de vragen die u zich moet stellen bij de aankoop van verpakkingen.
Nog meer dan vroeger staat duurzaamheid centraal bij elke zakelijke beslissing die we nemen. En wat geldt voor verpakkingen, geldt ook voor al onze andere activiteiten.
Ik zie 4 belangrijke uitdagingen die moeten worden aangepakt bij het opbouwen van een assortiment en het kiezen van leveranciers: herkomst van het product, samenstelling, impact op de gezondheid en recyclebaarheid.
- Waar komt mijn product vandaan?
Waar is het geproduceerd? Heeft de producent een certificering met betrekking tot zijn productieproces (ISO 14001 voor milieu, ISO 9001 voor kwaliteit, een eventueel milieukeurmerk, enz.) en met betrekking tot het product zelf (FSC- of PEFC-certificering bijvoorbeeld, als het product van houtvezels is gemaakt)? Er is een lijst aan essentiële basisdocumenten of antwoorden die u van de leverancier moet krijgen.
- Waarvan is het product gemaakt?
Is het monomateriaal of multimateriaal? Is het gemaakt van kunststof, houtvezels of iets anders? U zou moeten vragen naar een technische fiche en de exacte samenstelling van het product.
- Is het veilig voor mijn klanten om te gebruiken?
Hoe zit het met de chemische stof die in mijn product zit, zoals hormoonontregelaars of andere nanomaterialen? Voldoet het aan REACH? Mag het in contact komen met voedsel of is het veilig voor kinderen?
Wat u hier nodig hebt, is een Safety Data Sheet of andere nuttige informatie van de leverancier.
- Wat doen we ermee als we het niet meer nodig hebben?
Is het recycleerbaar? En zo ja, hoe? Wat zijn de sorteerinstructies? Is er een gemakkelijk toegankelijke recyclingsector in elk land waar dit product wordt gedistribueerd? Zo niet, dan is de kans groot dat het product zal worden verbrand of begraven en dat is niet wat wij als een duurzame keuze zouden beschouwen...
Als u een materiaal niet systematisch kunt vervangen door iets duurzamers, dan moet u zich volgens mij richten op de onderstaande stappen:
- Kies waar mogelijk voor producten met één materiaal
- Vraag de fabrikant om precieze informatie over de samenstelling en recycleerbaarheid
- Identificeer in elk land waar u actief bent duidelijk de bestaande recyclingsectoren voor alle recycleerbare materialen die u gebruikt
We zijn er ons ten volle van bewust dat de meeste verpakkingsproducten die we verkopen een korte levensduur hebben en dat de bezorgdheid om het milieu een belangrijke uitdaging is geworden voor zowel onze klanten als voor onszelf.
In een wereld waar elke handeling een impact heeft op het milieu, moet gekozen worden voor een meer duurzame aanpak. Wij geloven dat het succes en de betrouwbaarheud van de toekomst zijn geworteld in de verantwoordelijkheid en slimme beslissingen die we vandaag nemen.
Wij hebben gewerkt aan onze duurzame milieu-aanpak waarbij wij onze volledige waardeketen hebben doorgelicht, van product sourcing en ontwerp tot distributie en recycling... In een notendop hebben we de volledige levenscyclus van verpakkingen bekeken over deze 4 pijlers:
SOURCING
Voor een betere traceerbaarheid en een verantwoorde keuze van leveranciers en basismaterialen.
DESIGN
Voor een circulair economisch model waarop onze Packaging Designers anticiperen bij de start van elk project.
DISTRIBUTION
Voor efficiëntere processen die de ecologische voetafdruk verkleinen.
RECYCLING
Voor hernieuwde samenwerking in de hele waardeketen.
En toen besloten we om veranderingen door te voeren: steeds meer hernieuwbare en gerecyclede materialen promoten en opnemen; producten die zijn vervaardigd in fabrieken met een milieubeheersysteem onder de aandacht brengen; herbruikbare en/of recyclebare producten promoten; en natuurlijk onze klanten aanmoedigen om hun verpakkingsafval te sorteren en te hergebruiken.