creative-power, Grafische sector

Fotografen in de schijnwerpers

07 okt 2021 —
Afdrukken
AntwerpPhoto Festival

AntwerpPhoto Festival, dat voor de tweede keer werd georganiseerd, zette het werk van Belgische en buitenlandse fotografen in de schijnwerpers met een reeks tentoonstellingen en evenementen. Olin Design is verheugd sponsor van dit festival te zijn geweest. We hebben Kaat Celis, directeur van het festival, gevraagd meer over AntwerpPhoto Festival te vertellen.

AntwerpPhoto Festival, dat voor de tweede keer werd georganiseerd, zette het werk van Belgische en buitenlandse fotografen in de schijnwerpers met een reeks tentoonstellingen en evenementen. Olin Design is verheugd sponsor van dit festival te zijn geweest. We hebben Kaat Celis, directeur van het festival, gevraagd meer over AntwerpPhoto Festival te vertellen.

1/ Kunt u ons iets meer vertellen over hoe het festival tot stand is gekomen?

Het internationale fotofestival van Antwerpen wordt georganiseerd door AntwerpPhoto. Wij zien fotografie als de taal van de toekomst, als de beeldtaal die iedereen met elkaar verbindt. Tijdens de zomermaanden bracht AntwerpPhoto het werk van Belgische en buitenlandse fotografen – van grote namen tot minder bekende fotografen en nieuw talent – onder de aandacht van het grote publiek. Dit unieke Antwerpse fotofestival omvatte een aantal tot de verbeelding sprekende tentoonstellingen en spannende evenementen in een bijzondere architecturale setting. Dankzij de samenwerking met andere culturele spelers en galerieën was AntwerpPhoto Festival overal in de stad te zien. Het festival ademde het DNA van Antwerpen, dé fotografiestad van Vlaanderen.

 

2/ Op 19 augustus vond de Internationale Dag van de Fotografie plaats. Hebben jullie dat dit jaar ook gevierd? Hoe?

AntwerpPhoto Festival stond op 19 augustus stil bij de Internationale Dag van de Fotografie. Op die dag maakte de Franse uitvinder Daguerre zijn eerste fotografietechniek wereldkundig en ontstond de fotografie. Wat we hebben gedaan als eerbetoon aan de fotografie in en om het Loodswezen? Een lezing door Jimmy Kets, de ster van AntwerpPhoto Festival 2021, een rondetafelgesprek met emeritus hoogleraar Beeldcultuur Johan Swinnen over het belang van fotografie voor onze samenleving, een workshop van Giedo Claes van Antalis over verschillende papiersoorten, interviews, rondleidingen enz. 

AntwerpPhoto-Festival-01.jpg

Catalogus van AntwerpPhoto Festival, gemaakt door Undercast Studio, door Stockmans kunstboeken gedrukt op drie uitvoeringen van Olin Design High White, fotografie Jimmy Ketsâ €

 

 

AntwerpPhoto-Festival-02.jpg

© Jimmy Kets, Covid, Antwerp Photo Festival

 

3/ Olin Design was dit jaar sponsor van het evenement, welke creatieve bijdrage levert papier aan het werk van een fotograaf?

Papier is een onderdeel van het artistieke werk van een fotograaf. Het is een van de cruciale componenten van het eindproduct van de kunstenaar. De keuze voor een papiersoort is zeer bepalend voor hoe een foto uiteindelijk door de kijker wordt beleefd. We zijn zeer verheugd over de professionele samenwerking met Olin Design. Zij tillen ons drukwerk naar een hoger niveau. We zijn ook zeer verheugd met de workshop over papier op de Internationale Dag van de Fotografie door Giedo Claes, een van de experts bij Antalis.
 

 

Een selectie van de spannende tentoonstellingen die te zien waren:

Jimmy Kets is een Belgische fotojournalist met ruim twintig jaar ervaring en een expert op het gebied van de fotojournalistiek. Op deze tentoonstelling was een door hemzelf geselecteerd deel van zijn kenmerkende werk te zien. http://www.jimmykets.be/

 

Iconobelge III: Voor deze editie van deze tentoonstelling werd als thema gekozen: portretten, met bijdragen van meer dan twintig Belgische fotografen uit verschillende generaties, zoals Alexia Leysen, Nick Hannes, Mashid Mohadjerin, Sanne De Wilde, Diego Franssens… Kaat Celis (directeur van AntwerpPhoto) was curator van deze tentoonstelling.

 

AntwerpPhoto-Festival-03.jpg

© Diego Franssens, Herman, Antwerp Photo Festival

 

Erwin Olaf – “April Fool 2020”

Deze tentoonstelling toonde werken van een van de beste fotografen van Nederland over zijn ervaringen tijdens de coronalockdown.

“Ik heb me wekenlang bang en machteloos gevoeld, ik voelde me een soort figurant in een griezelfilm waar maar geen einde aan kwam. De leeggeplunderde schappen in de supermarkt deden me beseffen me dat ik dacht dat er altijd overvloed zou zijn.” - Erwin Olaf

 

AntwerpPhoto-Festival-04.jpg

© Erwin Olaf, April Fool 2020, 9.45am, Antwerp Photo Festival

 

Prix Carmignac

De in 2000 door Édouard Carmignac opgerichte Fondation Carmignac rust op twee hoofdpijlers: een collectie hedendaagse kunst met meer dan 300 werken en de Prix Carmignac, de meest prestigieuze, op mensenrechten toegespitste Franse prijs voor fotojournalistiek.

Dit jaar heeft de Brits-Canadese fotograaf Finbarr O’Reilly, tweevoudig winnaar van de World Press Photo Award, de prijs in de wacht gesleept met de serie ‘Congo in Conversation’, een online kroniek die tot stand is gekomen in nauwe samenwerking met Congolese journalisten en fotografen. De tentoonstelling nodigde ons uit te ontdekken hoe Congo omgaat met postkoloniale en ecologische uitdagingen en de coronacrisis maar– bovenal – ons te verwonderen over de tomeloze energie van de jonge Congolese bevolking.

 

AntwerpPhoto-Festival-05.jpg

Congo In Conversation, ã Fondation Carmignac, photo by Raissa Karama Rwizibuka

 

The World of Steve McCurry

Je zou hem kunnen kennen van zijn foto van het Afghaanse meisje met de doordringende groene ogen, maar het talent van Steve McCurry heeft hem al vier World Press Photo Awards opgeleverd en een plaats op de cover van toonaangevende tijdschriften zoals Time, Life en National Geographic. Op de tentoonstelling waren 200 van zijn foto's te zien, waarvan sommige bekend zijn en andere nooit eerder waren vertoond.