Verpakkingsoplossingen

Alles over alternatieven voor plastic verpakkingen

30 aug 2021 — Eco-friendly packaging, recyclable packaging, innovative packaging, plastic alternatives
Afdrukken
Plastics alternatives

Er zijn veel redenen waarom kunststoffen zo veel worden gebruikt in verschillende industrieën in het grootste deel van de economieën van de wereld.

Er zijn veel redenen waarom kunststoffen zo veel worden gebruikt in verschillende industrieën in het grootste deel van de economieën van de wereld.

Kunststoffen zijn duurzaam, flexibel, lichtgewicht en goedkoop. Ze verlengen de houdbaarheid van eten en drinken, maken veilig en energiezuinig transport van goederen mogelijk en bieden waardevolle marketingmogelijkheden voor bedrijven.

 

Volgens Plastic Oceans International waren vorig jaar verpakkingen goed voor meer dan 40% van de 380 miljoen ton plastic die wereldwijd wordt geproduceerd. Hoewel kunststoffen nuttig zijn voor verpakkingen, wordt hun keerzijde steeds duidelijker. De oceanen bevatten momenteel ongeveer 150 miljoen ton plastic, waarvan een groot deel circuleert in gyres (ringvormige zeestroming aan het oceaanoppervlak) ter grootte van een land. Met slechts 9% van alle plastic verpakkingen die elk jaar worden gerecycled, gaat volgens het World Economic Forum 95% van de waarde van plastic verpakkingen, ($ 80 miljard tot $ 120 miljard per jaar), verloren na eenmalig gebruik.

 

In 2018 heeft de Europese Commissie het ambitieuze doel aangenomen om alle plastic verpakkingen te hergebruiken of te recyclen in de eurozone tegen 2030. Het plan is om plastic voor eenmalig gebruik drastisch te verminderen en de opzettelijke productie van microplastics te beperken - kleine stukjes plastic die bijzonder slechte gevolgen kunnen hebben voor natuurlijke ecosystemen.

 

Omdat de vraag naar verpakkingsmaterialen blijft toenemen, is er een dringende behoefte aan duurzamere en milieuvriendelijkere oplossingen. Deze oplossingen vallen in twee hoofdcategorieën:

 • Optimalisatie van de productie en het gebruik van kunststoffen, grotendeels door meer hergebruik en betere recycling van verpakkingsproducten;
 •  De vervanging van kunststoffen geproduceerd uit fossiele brandstoffen door alternatieve materialen die milieuvriendelijker zijn.

Het gebruik van kunststoffen optimaliseren

Omdat plastic zo wijdverbreid wordt gebruikt in de economie, moeten producenten en consumenten de hele levenscyclus van plastic producten beter beheren. Het gebruik van milieuvriendelijkere materialen bij de productie en de efficiëntere recycling van afgewerkte producten kunnen beide de negatieve impact op het milieu aanzienlijk verminderen.

Er zijn een aantal manieren om zowel de kunststofproductie als het afvalbeheer te optimaliseren:

 • Biobased plastics worden geproduceerd uit hernieuwbare grondstoffen zoals plantaardige oliën, maïszetmeel of cellulose, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Veel van hen - maar niet alle - zijn gemakkelijker biologisch afbreekbaar dan traditionele kunststoffen.
 • Biologisch afbreekbare kunststoffen worden gemakkelijker afgebroken met minder negatieve bijproducten dan kunststoffen die zijn afgeleid van fossiele brandstoffen. Ze omvatten de meeste biobased plastics en mengsels tussen petrochemicaliën en biologisch afbreekbare materialen.
 • Herbruikbare kunststoffen verminderen per definitie de hoeveelheid verpakkingen voor eenmalig gebruik - een belangrijke doelstelling van de algemene plasticstrategie van de Europese Commissie. Sommige vormen van plastic, zoals polyethyleen met hoge dichtheid (HDPE) dat wordt gebruikt voor ondoorzichtige flessen, zijn gemakkelijker herbruikbaar dan andere.
 • Post-industriële gerecyclede (PIR) en post-consumer gerecyclede (PCR) kunststoffen zijn in wezen gerecycleerde materialen die worden gebruikt om nieuwe plastic verpakkingen te produceren. Meer gebruik van PIR- en PCR-kunststoffen resulteert in minder gebruik van nieuwe grondstoffen en energie in het productieproces.

 

Plastic-alternatives

Papier speelt nog steeds een rol

Papier en karton van houtvezels blijven een aantrekkelijk alternatief, zeker voor verpakkingen die geen barrière nodig hebben om vocht en zuurstof buiten te houden. Efficiëntere coatingmaterialen maken papieren verpakkingen voor bederfelijke waren ook concurrerender met kunststoffen. Nestlé Japan gebruikt al papier om chocoladerepen in te pakken, en drankenmaker Carlsberg heeft de eerste 100% biobased papieren bierfles gemaakt.

 

Een van de belangrijkste voordelen van papier als verpakkingsmateriaal is de recyclebaarheid. Volgens de European Paper Recycling Council wordt momenteel meer dan 72% van het in Europa verbruikte papier gerecycled, hoewel het moeilijker is om papier te recyclen dat wordt gebruikt voor voedsel- en drankverpakkingen.

 

Papier is ook een hernieuwbare hulpbron en, als het goed wordt beheerd, is het veel milieuvriendelijker dan plastic gemaakt van fossiele brandstoffen. Organisaties zoals het Forest Certification Endorsement Program (PEFC) en de Forest Stewardship Council (FSC) certificeren papierproducten uit duurzaam beheerde bossen. Een toenemend gebruik van gecertificeerde papierproducten zal de bossen die deze waardevolle hernieuwbare hulpbron produceren, helpen behouden en ondersteunen.

 

Plastic-alternatives

Verpakking met innovatieve materialen

Innovatieve en milieuvriendelijke materialen die kunststoffen uit ruwe olie of aardgas kunnen vervangen, trekken ook belangstelling van grote bedrijven.

 • Mycelium, de bron van schimmels, kan worden gemengd met landbouwafval om een ​​sterk, volledig biologisch afbreekbaar verpakkingsmateriaal te creëren. Toonaangevende bedrijven als Ikea en Crate & Barrel gebruiken het al als plasticvervanger.
 • Zeewier, overvloedig aanwezig, makkelijk te kweken en biologisch afbreekbaar in vier tot zes weken, is ideaal voor kleinschalige wegwerpverpakkingen. Eetbare waterflessen, bekers en rietjes gemaakt van zeewier hebben de belangstelling gewekt van bedrijven als Pernod Ricard SA en Marriot International.
 • Bamboe, de snelst groeiende plant ter wereld, speelt een cruciale rol bij het vastleggen van de uitstoot van kooldioxide, kan worden gebruikt om duurzame, recyclebare, hittebestendige en volledig hittebestendige verpakkingen te maken. Dell gebruikt het momenteel voor het verpakken van zijn tablets en laptops.
 • Bagasse, een bijproduct van suikerriet, biedt hitte- en waterbestendige eigenschappen voor verpakkingen die vergelijkbaar zijn met polystyreen. Het is biologisch afbreekbaar en composteerbaar.
 • Visafval en algen kunnen worden gebruikt om biologisch afbreekbare en zeer functionele verpakkingsproducten te maken. MarinaTex is een transparant, flexibel, food-grade bioplastic gemaakt van visafval en zeewier, dat wordt gebruikt om wegwerpboodschappentassen en voedselverpakkingen te maken.

 

Plastic-alternatives

Leven met minder plastic

Tussen 1950 en 2017 werd 9,2 miljard ton plastic vervaardigd, ofwel meer dan een ton voor elke persoon die vandaag op aarde leeft. Aangezien 79% van de jaarlijkse plasticproductie nog steeds op stortplaatsen of als afval op het land en in de oceanen belandt, wordt het vervuilingsprobleem alleen maar erger. Het Milieuprogramma van de Verenigde Naties schat dat de externe kosten van plasticvervuiling minstens $ 40 miljard per jaar bedragen.

 

De oplossingen zijn duidelijk, maar er zijn nog veel uitdagingen om ze winstgevend te kunnen implementeren. De mogelijkheden voor kunststofrecycling zijn enorm, maar ze vereisen betere productontwerpnormen en een verbeterde recyclinginfrastructuur in mondiale economieën. Het vereist ook de deelname van alle belanghebbenden, van consumenten tot bedrijven tot overheden.

 

Er zijn honderden milieuvriendelijke verpakkingsoplossingen op basis van innovatieve materialen en efficiëntere productie- en afvalbeheerprocessen. Geen van hen is een wondermiddel voor het probleem van plasticvervuiling, maar ze kunnen allemaal deel uitmaken van de oplossing.

KUNSTSTOF IN CIJFERS³

 • 9% van al het plastic wordt gerecycleerd
 • 12% van het plastic wordt verbrand
 • 79% van het plastic gaat naar stortplaatsen of lekt in het milieu
 • 94% van de Europeanen vindt dat de industrie en detailhandelaren moeten proberen plastic verpakkingen te verminderen
 • +250 bedrijven in alle stadia van de waardeketen van plastic verpakkingen vertegenwoordigen meer dan 20% van alle plastic verpakkingen die wereldwijd worden gebruikt
 • 2030, het jaar waarin alle plastic verpakkingen op de EU-markt herbruikbaar of recyclebaar moeten zijn
 • 10 million ton plastic wordt per jaar in onze oceanen gedumpt
 • 9.2 billion ton plastic werd geproduceerd tussen 1950 en 2017, dat is meer dan 1 ton per persoon die nu op de aarde leeft - en het meeste bestaat uit producten voor eenmalig gebruik.

_________________________________________

Sources:

1 - Plastic Oceans, 2020

2 - Statista - Global plastic materials flow 1950-2017

3 - Europe Stat EUROPA pan-european factsheet (2019); Eurobarometer; PlasticsEurope; Eurostat; Ellen MacArthur Foundation; Plastic Oceans; UN Environment Programme (2020)