Verpakkingsoplossingen

De 4 beste ideeën voor milieuvriendelijke verpakkingen

14 jun 2021 —
Afdrukken
Top 4 ideas for eco-friendly packaging

Verpakkingen staan voor milieu-uitdagingen. Om de ecologische voetafdruk te verkleinen, is het noodzakelijk om meer verantwoorde producten te maken en te kiezen voor duurzame verpakkingsoplossingen. Maar hoe stap je over op ecologische verpakkingen om je producten te beschermen? Er zijn veel oplossingen om de impact op het milieu te verminderen.

Verpakkingen staan voor milieu-uitdagingen. Om de ecologische voetafdruk te verkleinen, is het noodzakelijk om meer verantwoorde producten te maken en te kiezen voor duurzame verpakkingsoplossingen. Maar hoe stap je over op ecologische verpakkingen om je producten te beschermen? Er zijn veel oplossingen om de impact op het milieu te verminderen.

Wat is een milieuvriendelijke verpakking?

Milieuvriendelijke verpakkingen worden ook wel duurzame verpakkingen genoemd. Het kan helpen de CO₂-uitstoot te verminderen en veel minder afval te genereren, en speelt zo een belangrijke rol bij de bescherming van onze planeet. Aangezien er geen officiële definitie van groene verpakkingen bestaat, moet u nagaan of uw verpakking duurzaam genoeg is.

 

Hoe herkent u milieuvriendelijke verpakkingen?

Om milieuvriendelijke verpakkingen te herkennen, hoeft u alleen uzelf en uw leverancier de juiste vragen te stellen.

1. Is het materiaal hernieuwbaar of gerecycled? Een hernieuwbaar materiaal is een materiaal dat is samengesteld uit natuurlijke hulpbronnen en dat wordt aangevuld na gebruik en consumptie, generatie na generatie.

2. Is de verpakking herbruikbaar of recyclebaar? Recyclebare verpakkingen kunnen worden ingezameld, verwerkt en hergebruikt als grondstof of goederen. De recyclebaarheid van verpakkingen is afhankelijk van de aard en samenstelling. Een monomateriaal is bijvoorbeeld beter te recyclen.

3. Heeft het een lage ecologische voetafdruk? Door de juiste folie te kiezen, de juiste machines te gebruiken en de doos te verkleinen, helpt u uw ecologische voetafdruk te verkleinen.

4. Is uw verpakking geschikt voor het formaat van uw producten? Verpakkingen op maat zijn de beste manier om dit te bereiken en het verpakkingsverbruik te verminderen.

 

Een lange levenscyclus voor uw milieuvriendelijke verpakking

Doorloop uw hele waardeketen om duurzame verpakkingen mogelijk te maken en zet de beste stappen om tot een milieuvriendelijke en innovatieve verpakkingsoplossing voor uw producten te komen.

  • Sourcing is de eerste stap die moet worden gezet. Kies altijd voor duurzame grondstoffen of innovatieve materialen voor ecologische verpakkingen. Om de juiste grondstof te kiezen, geef je prioriteit aan hernieuwbare materialen, zoals FSC- of PEFC-gecertificeerde materialen op houtbasis, of recyclebare materialen, zoals thermoplasten zoals PE of PP. U kunt ook kiezen voor gerecyclede materialen, zoals papier of karton, om uw duurzame verpakking te transformeren.

 

4-ideas-for-eco-friendly-packaging-BODY-1.jpg

 

  • Design is ook een goede manier om de verpakking aan te passen aan het product en over-verpakken te vermijden. Met lege ruimte en overtollig verpakkingsmateriaal dat consumenten frustreert en een negatieve merkervaring creëert, verbetert u de klantervaring door de juiste verpakking voor het juiste product te kiezen. Wereldwijd zou jaarlijks $ 46 miljard aan logistieke kosten kunnen worden bespaard door lege ruimtes in verpakkingen te elimineren, zegt Forbes Insights' The Empty Space Economy in 2018. Aangepaste verpakkingsdozen die door ingenieurs zijn ontworpen, helpen om zich aan te passen aan de minimaal benodigde afmetingen en het verminderen van lege onderdelen. Kleinere, lichtere verpakkingen helpen ook de verzendkosten en het brandstofverbruik te verlagen.
     
  • Om milieuvriendelijker vervoer te hebben, waarom niet globaal denken en lokaal handelen? Lokale productie van uw verpakkingen is een sociale, economische en duurzame manier om de ecologische voetafdruk van transport en het brandstofverbruik van transportvoertuigen te verkleinen. Het verminderen van de totale omvang en het gewicht van de verpakking (zie hierboven) en het optimaliseren van de belading helpt ook om het aantal voertuigen en hun CO₂-verbruik te verminderen. Kleinere en lichtere pakketten zijn handzamer en gemakkelijker te verzenden. En als uw grondstof ook nog eens lokaal wordt geproduceerd, is het nog milieuvriendelijker!
     
  • Efficiënte recycleerbaarheid is het einddoel van groene verpakkingen. Focus op flexibele of mono-materiaal evenals biologisch afbreekbare, plantaardige en andere groene alternatieven om verpakkingen te integreren in een circulaire supply chain. Sommige materialen breken sneller biologisch af. Verkrijg nauwkeurige recyclinginformatie van MVO-experts om ervoor te zorgen dat uw producten daadwerkelijk worden verzameld, naar een terugwinningsfaciliteit worden gestuurd voor sortering, reiniging en verwerking tot materialen die kunnen worden gebruikt in de productie, net zoals het zou zijn als grondstof.

 

Trash

Hoe beschermen we de toekomst?

Door de pandemie wordt het onmogelijk om het belang van duurzame verpakkingsoplossingen te negeren. De meeste bedrijven en merken houden rekening met de vraag van consumenten naar duurzamere en milieuvriendelijkere verpakkingen. Meer dan tweederde van de consumenten zegt meer te betalen voor verpakkingen met minder impact op het milieu. In het VK zei 50% van de consumenten in 2020 dat ze al van merk waren veranderd vanwege verpakkingsproblemen.* Daarom moet het huidige lineaire model van de verpakkingsindustrie worden herzien.

Daarom wil Antalis actief bijdragen aan het verbeteren van de situatie door duurzame materialen in te kopen bij verantwoordelijke leveranciers, ecologische oplossingen te ontwerpen en de CO₂-uitstoot in de hele waardeketen te verminderen.


* Gebaseerd op het laatste McKinsey-verpakkingsonderzoek 2020  https://www.mckinsey.com/business-functions/marketing-and-sales/our-insights/meet-the-next-normal-consumer