Openingstijden (8u30-17u30)
Contact
Grafische sector, Nieuws

Met passie voor papier, Drukkerij Douma over trends en de samenwerking met Antalis

10 mei 2021 —
Afdrukken
Drukker Douma

Digitalisering is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn er drukkerijen die dapper weerstand blijven bieden. Drukkerij Douma Dokkum, vaste afnemer van papier bij Antalis, is er zo een. Met het predicaat Hofleverancier en al sinds 1902 ‘makers van mooie dingen’ heeft Drukkerij Douma al veel stormen weten te doorstaan. Rogier Peters is dan ook een trotse eigenaar en hoewel de pandemie ook zijn bedrijf voor de nodige uitdagingen heeft gesteld, merkt ook hij een positieve verandering.

Digitalisering is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn er drukkerijen die dapper weerstand blijven bieden. Drukkerij Douma Dokkum, vaste afnemer van papier bij Antalis, is er zo een. Met het predicaat Hofleverancier en al sinds 1902 ‘makers van mooie dingen’ heeft Drukkerij Douma al veel stormen weten te doorstaan. Rogier Peters is dan ook een trotse eigenaar en hoewel de pandemie ook zijn bedrijf voor de nodige uitdagingen heeft gesteld, merkt ook hij een positieve verandering.

Douma_Foto1_600x400.jpg

 ''DRUKWERK IS ALS HET AANMETEN VAN EEN MAATPAK …''  
- Rogier Peters
 De kunst van het samenbrengen van de elementen

Drukkerij Douma werkt aan uiteenlopende opdrachten, van klein tot groot. Ze zien in de aanvragen de focus verschuiven naar waardevol drukwerk dat opvalt. De kunst is om steeds het gevoel dat het drukwerk moet overbrengen te vertalen en te versterken door de juiste papiersoort en druktechniek. Rogier vertelt: “Papier en druktechnieken zijn de basis, maar het allerbelangrijkste is onze vakkennis die erbij komt kijken. Iets afdrukken op papier is geen kunst op zich, maar waar wij ons in onderscheiden is het samenbrengen van deze elementen. Drukwerk is als het aanmeten van een maatpak. Met de juiste technieken en kwalitatieve producten creëer je voor de klant een waardevol en uniek eindproduct. Dit resulteert in bijzonder drukwerk van hoge kwaliteit. We zien dat bedrijven proberen het contact met hun medewerkers of klanten persoonlijker te maken door weer fysieke attenties te sturen, zoals een mooie kaart. Wat hierbij opvalt is dat als er gekozen is voor fysiek drukwerk, driekwart vraagt naar duurzame papiersoorten. Men wil iets bijzonders qua drukwerk, druktechnieken en papier. Het moet een e-mail doen verbleken en echt een emotie oproepen bij de ontvanger.”

 


Papier van hoge kwaliteit biedt meer mogelijkheden

De verandering in de aard van de opdrachten doet Rogiers’ hart sneller kloppen: “De keuze van het papier krijgt steeds meer aandacht, iets wat wij alleen maar toejuichen. Klanten kennen de verschillende eigenschappen van papier niet zoals wij die kennen. Eén van de redenen waarom wij al sinds jaar en dag onze papieren via Antalis inkopen is dan ook de sample service die zij bieden. Eenvoudig en snel vraag ik via de website verschillende samples op, maak drukproeven en stuur het op naar de klant. Hierdoor kan de klant het papier en de druktechniek zelf ervaren en snapt dan ook vaak beter waarom papier van hoge kwaliteit echt het verschil maakt. Papier van hoge kwaliteit biedt  ontwerpbureaus, de klanten en ons als drukker veel meer mogelijkheden waardoor er in het creatieve proces nauwelijks beperkingen zijn.”

 Douma_Foto3_400x400.jpg''PAPIER VAN HOGE KWALITEIT BIEDT ONTWERPBUREAU’S, DE KLANTEN EN ONS
ALS DRUKKER VEEL MEER MOGELIJKHEDEN …''  
- Rogier Peters
 

Naast papiersamples zijn er ook diverse swatches beschikbaar met alle papiersoorten die hulp bieden bij het kiezen van mooi papier. Onlangs ontving Rogier van Antalis de nieuwe Arjowiggins keaykolour & Curious Metallics toolbox. Elke doos bevat losse staalkaarten waarop het assortiment in zijn geheel wordt getoond, waaronder tien kaarten die met verschillende technieken zijn bedrukt. “Dit is een fantastische set stalen die ons inspireert en zorgt dat we continu de nieuwste papiersoorten aan onze klanten kunnen tonen.”

 


De flexibiliteit van Antalis is een uitkomst

Het diverse klantportfolio van Douma bestaat o.a. uit particulieren, bedrijven en ontwerpbureaus. Dit zorgt voor verschillen in volumeafname voor opdrachten. Rogier is zeer te spreken over de mogelijkheid om bij Antalis diverse volumes te bestellen: “De flexibiliteit bij Antalis om een aantal vellen te bestellen voor opdrachten waar ik bijvoorbeeld maar 20 of 100 vellen nodig heb is een uitkomst. Dit is in ons vak zeker niet vanzelfsprekend. Vaak zijn alleen hele pakken beschikbaar waardoor onnodige kosten al snel zijn gemaakt.”


De persoonlijke favoriet

Het assortiment bijzondere papiersoorten bij Antalis is groot. Met zeer exclusieve soorten als het ruwe Curious Matter of het breed toepasbare Munken is er voor ieder project wel een passende soort. Rogier: ‘’Neem nou mijn favoriete papiersoort: de Conqueror Vergé. Dit is een echte klassieker en alleskunner. Met het juiste ontwerp en druktechniek kan je hier prachtige dingen mee doen en een groot voordeel is dat er ook bijpassende enveloppen zijn – dat maakt het helemaal af.”


 

 
Douma_Foto2_400x400.jpg

AWCP-400x400-1.jpg

 

 

 

 

#touchedbypaper

Sander Seijsener, Market Manager Papers bij Antalis Benelux: “Drukkerij Douma maakt bijzondere dingen en ze hebben het drukwerk voor de campagne #touchedbypaper prachtig geproduceerd. We waren onder de indruk van de kennis en de bevlogenheid van Rogier en zijn collega’s. In samenwerking met Studio Ilse van Klei is er een unieke set kaarten ontworpen met de creatieve papieren van Arjowiggins. In het ontwerp is geen gebruik van inkt maar uitsluitend van een preeg, prachtig uitgevoerd door Drukkerij Douma. Hierdoor biedt de kaart, in combinatie met verschillende papiersoorten, een unieke tactiele ervaring. Het is een prachtige set kaarten geworden die bij een breed publiek goed ontvangen is.”