Decennialang heeft plastic het winkelbeeld bepaald. Met het wereldwijd opraken van grondstoffen, komt het einde van plastic toepassingen in zicht. Plastic gemaakt van olie, is als product eindig. Niet eindig is karton, wat uiteindelijk een natuurproduct is. Karton groeit aan bomen die ervoor geteeld zijn. Winkelend publiek waardeert retailers die geen plastic meer inzetten. U heeft er als retailer een duurzame USP bij.
Wie in de retail werkt of levert, kan niet zonder karton. Grote kartonnen dozen beschermen kleinere kartonnen doosjes waarin wellicht nog weer kleinere kartonnen elementen zitten. Displays in retail zijn gemaakt van karton. Het is makkelijk te bedrukken. Het is zowel functioneel als esthetisch. Een mooi stuk glanzend bedrukt karton is echt een eye-catcher in uw winkel. En nog eens duurzaam ook. Net als het vervangen van plastic tassen voor kartonnen of papieren tasjes. Consumenten waarderen het dat u uw verantwoordelijkheid neemt. Dat betaalt zich uit in winkel- en merkvoorkeur. Dus duurzaam rendement.
Begrijp ons niet verkeerd, ‘plastic is fantastic’. Zonder plastic hadden we geen smartphones, haardrogers, meubelen of stopcontacten. Maar zoals gezegd: plastic is eindig en we moeten dus verantwoorder dan we tot nu toe hebben gedaan met plastic omgaan. Met ‘we’ bedoelen we de mensheid in brede zin. Even wat cijfers: Ocean Conservancy claimt dat wereldwijd ongeveer 8 miljoen ton plastic per jaar in zee terechtkomt.
Volgens het Wereld Natuur Fonds wordt er wereldwijd ongeveer 400 miljoen ton plastic per jaar geproduceerd en de helft van dit plastic wordt maar één keer gebruikt. De recycling van plastic is nog lang niet op orde, laat staan lucratief. De cijfers zijn helaas niet eenduidig, de urgentie wordt wel breed gevoeld. Nog iets: landen waar de bevolking een hoger inkomen geniet, zijn meer geneigd plastic te gebruiken dan landen waar de bevolking het aanzienlijk minder breed heeft. Niet echt heel eerlijk toch? Met onze planeet en oceanen als voornaamste gedupeerden. En wie weet wat voor effect plastic over niet al te lange tijd op onze eigen spijsvertering, lees gezondheid heeft. Want met sommige vis, is het nu al goed mis…
Er worden steeds meer plastic ontdekt in vissen. Nee, geen hele fles, tas of verpakking. Maar wel microplastic. Dit zogenaamde microplastic, kleine plastic deeltjes die minder dan 5 millimeter groot zijn, komen na consumptie ook in onze spijsvertering terecht. Natuurlijk, dat hangt af van de vissoort, hoe die gevangen is, en vooral ook waar. Maar dat tilapia-filetje van u komt niet uit de Noordzee, zoveel is zeker. Vis reist de hele wereld over om bij u op het bord terecht te komen. Het is echt 5 over 12, we moeten overstappen naar een duurzame manier van verpakken, etaleren, produceren, displayen, retailen en meer.
Resumerend kunnen we stellen dat karton veelzijdiger, duurzamer en waardevoller is voor allerlei betrokken partijen in retail. Natuurlijk, wij leven van karton. Maar met een goede reden. Karton is beter voor onze planeet. Van producent tot leverancier, van winkelier tot consument. Doe er uw duurzame voordeel mee.
Meer weten over duurzame toepassingen met karton zoals kartonnen dozen of andere kartonnen verpakkingen en drager? Ook voor de visindustrie. Neem contact met ons op. Praten we u helemaal bij.