Wereldwijd produceren we ‘met zijn allen’ een gigantische berg plastic. Van 2 miljoen ton in 1950 tot ruim 390 miljoen ton in 2021. Synthetische vezels nog niet eens meegeteld, dus de werkelijke productie ligt veel hoger. Zoals het er nu uitziet stijgt de productie tegen het jaar 2050 keer 4 (ten opzichte van 2019) en zal dus uitkomen op een schrikbarende 1480 miljoen ton. Dat is bijna driemaal het totale gewicht van de huidige wereldbevolking. Tijd voor karton! Laten we klein beginnen, bij een rietje.
Heeft u zich eigenlijk ooit afgevraagd waar het woord ‘rietje’ vandaan komt? Het woord ‘rietje’ komt simpelweg van ‘riet’. We kennen de rietplant allemaal uit sloten en meren. Een plant, dus natuurlijk. Met een stukje riet konden mensen drinken zonder de beker of een kartonnen verpakking aan te hoeven raken met de mond. Daar waren hygiënische redenen voor en het maakte drinken gewoon makkelijker. Hoeveel rietjes er nu per jaar wereldwijd gebruikt worden is onbekend. Schattingen variëren tussen de 2 en 4 miljard. Dat is minder erg als het om natuurlijke materiaal gaat, maar een eenvoudig plastic rietje is nu eenmaal erg schadelijk voor het milieu. Vooral plastic rietjes vormen een bedreiging voor onze oceanen en ecosystemen. Een dagje op het strand en u vindt talloze rietjes tussen het zand en de schelpjes. Die horen daar gewoonweg niet.
Kartonnen rietjes zijn een sterk alternatief voor plastic. Maar wat maakt een kartonnen rietje nu beter dan plastic? Wat feiten op een rij:
Kartonnen rietjes zijn een veel betere keuze voor het milieu dan plastic rietjes. Ze zijn biologisch afbreekbaar, gemakkelijk te recycleren, duurzamer en op de lange termijn goedkoper. Een oude kartonnen doos kan zelfs terugkomen als kartonnen rietje. Slurp! Op de impact op het milieu te verminderen is het belangrijk dat u bewust raakt van uw keuzes. Of u nu voor een hamburgerketen werkt of coole drankjes serveert in een uitgaansgelegenheid. De Europese Unie heeft ook wet- en regelgeving opgesteld. Maar daarover een andere keer meer.
Neem eens contact met ons op, dan leggen we u haarfijn uit waarom karton zoveel verstandiger is dan plastic. Dan vertellen we u ook direct wat nu de spelregels zijn.
Voor wie verder de diepte in wil: plasticsoupfoundation.org