Wat is het verschil tussen karton en golfkarton?

 

Rollen golfkarton, klaar voor iedere toepassing
 

Golfkarton, het is zo’n product waar je als normaal mens niet echt bij stilstaat. Toch zit er veel vernuft in dit materiaal. Het wordt het meest gebruikt voor verpakkingen, verzenddozen en andere toepassingen die vragen om een beetje extra stevigheid. De aangebrachte golfstructuur maakt dat het materiaal veel steviger is dan normaal karton. Probeer maar eens een golfkartonverpakking te verscheuren. Maar er kan nog zoveel meer met golfkarton. Vijf Sterke pluspunten op een rij.

Golfkarton is sterker

Om van standaard papier of karton golfkarton te maken dient het basismateriaal gelamineerd te worden. Daarna brengen we ‘de golf’ aan. Het papier of karton worden tussen twee roterende cilinders tot golven gevormd door middel van een warmte- en drukproces. De golf zelf zorgt dus voor extra stevigheid. De sterkte van golfkarton is afhankelijk van verschillende factoren. Denk aan het aantal golven, de grootte en de diepte van de golven, de dikte van het papier of karton en ook de kwaliteit van de lamineerlaag. Iedere toepassing kent zijn specifieke sterkte- en beschermingsbehoeften. Mandarijnen verpakken is iets anders dan een dure XXXL flatscreen, bijvoorbeeld. Golfkarton is minder kwetsbaar voor vervorming dan karton

Golfkarton isoleert beter

Golfkarton isoleert beter dan karton, omdat de golfstructuur meer lucht vasthoudt, waardoor warmte- of koudeverlies wordt gereduceerd. Tussen de golven zitten ruimtes die qua gewicht niet meetellen. Het maakt golfkarton lichter en steviger dan een soortgelijke kartonplaat met dezelfde dikte. Neem dat eens mee in uw transport- en brandstofkosten. Het kan u een aanzienlijke besparing opleveren. Ook niet onbelangrijk in deze tijd.

Golfkarton is duurzamer

Golfkarton is doorgaans uitstekend recyclebaar. Doorgaans, want een en ander hangt af van speciale coatings en lamineerlagen. Iets om bij de keuze voor een materiaal en bij het design rekening mee te houden als je voor een duurzame uitstraling gaat. Golfkarton wordt ingezameld en verwerkt door papier- en kartonrecyclinginstallaties. Golfkarton kent minder houtvezels dan standaard karton. Vaak komt gerecycled golfkarton weer terug als verpakkingsmateriaal of andere papierproducten. Zo besparen we op grondstoffen en verminderen we de afvalberg en milieuvervuiling. Normaal karton heeft de neiging vaak bewerkt te zijn. Een bedrukking, een coating. Dat kan het minder geschikt maken voor hergebruik.

Golfkarton is drukbestendiger

Golfkarton kan beter tegen een stootje. Het is beter bestand tegen druk en slijtage dan karton, wat betekent dat het producten beter in zijn geheel beschermt. Golfkarton bijt gewoon beter van zich af onder zware omstandigheden. Ideaal dus om mee te werken in de verpakkingsindustrie.
 

Voor de architecten onder ons

Leuk om te weten: de techniek van golfkarton zien we ook frequent terug in de architectuur. Iedereen kent wel golfplaten die dienen als dak- en wandbedekking voor gebouwen. Een schutting of een schuurtje. Maar er kan zoveel meer. Golfplaten zijn licht, sterk, economisch en gemakkelijk te installeren. Daarnaast bieden ze uitstekende thermische en akoestische isolatie. Golfplaten zijn verkrijgbaar in allerlei vormen, kleuren en maten waardoor architecten echt creatief kunnen zijn. Het maakt de techniek achter golfkarton echt een populaire en veelgebruikte toepassing, ook in de bouw.

Meer weten over karton en het verschil met golfkarton? We leggen het u graag uit. Maak een afspraak en bel of mail ons.