Is de uitvinder van karton ene meneer Karton?

 

Kartonnen label met ‘Bedankt’ erop
 

Louis Pasteur vond de gepasteuriseerde melk uit. Dat drinken we vandaag nog, uit karton zelfs. Maar van de meeste grote uitvindingen om ons heen, dingen die we praktisch dagelijks gebruiken, hebben we eigenlijk geen weet wie het brein erachter is. Dat geldt ook voor karton. Als je snel even online zoekt kom dus niet uit bij ene monsieur Karton, maar bij Nicolas-Louis Robert, wel een fransman. Hij is vooral bekend om zijn uitvinding van de stansmachine voor papier en karton. Duik met ons mee in een stukje kartongeschiedenis.

Wie was deze uitvinder van karton? 

Laten we eens beginnen met zoeken in de Encyclopedia Brittanica: “Nicolas-Louis Robert, (geboren in 1761, Frankrijk - overleden in 1828, Frankrijk), uitvinder die samen met zijn broer en Jacques Charles in 1783 de eerste waterstofballon in Parijs lanceerde. In hetzelfde jaar stegen hij en Charles op in een gondel die door eenzelfde soort ballon werd gedragen. In 1798 vond Robert de eerste machine uit om papier in kettingbladen te produceren.”

En wat vinden we nog meer op Wikipedia: “(…) was een Frans soldaat en werktuigbouwkundig ingenieur, aan wie een uitvinding voor het maken van papier wordt toegeschreven, de uiteindelijke blauwdruk voor de Fourdrinier-machine. In 1799 patenteerde Robert de eerste machine die 'kettingpapier' produceerde. Na een reeks juridische en financiële ruzies met Saint-Léger Didot (nb. een beroemde Franse drukkerij, nu nog bekend van het lettertype ‘didot’) verloor Robert zijn patent. De machine werd vervolgens uit het postrevolutionaire Frankrijk verscheept naar Engeland en daar verder ontwikkeld. De uitvinding van Robert werd de kern van de Fourdrinier-machine, nog altijd de basis voor de moderne papierproductie. Hij werd uiteindelijk onderwijzer en stierf in armoede.”


Karton is 19de-eeuws goed

Hoe het ook precies zit en wie allemaal de bedenkers en doorontwikkelaars zijn, feit is dat karton groot werd in de 19e eeuw en sindsdien een grote rol speelt in vele aspecten van ons dagelijks leven. Van eierendoos tot speelgoed, van sixpack tot pizzadoos. Nicolas-Louis Robert bouwde een machine die het mogelijk maakte om meerdere lagen papier op elkaar te plakken en persen tot een stevig en uniform product. Dit destijds nieuwe product kreeg de naam "karton"

Karton vandaag

 

Het materiaal werd al snel in gebruik genomen voor uiteenlopende verpakkingsdoeleinden. Het bleek een revolutie in de verpakkingsindustrie. In de daaropvolgende jaren werd de technologie verder ontwikkeld en verbeterd. Karton vond een weg naar steeds meer toepassingen. Het is nu het meest populaire verpakkingsmateriaal ter wereld. Helemaal als je kijkt naar de opkomst van e-commerce, is karton niet meer weg te denken. Helaas is er weinig andere informatie beschikbaar over de solo-uitvindingen door Nicolas-Louis Robert.

 

Of toch niet Nicolas-Louis Robert?

Het is goed mogelijk dat, net als met Columbus en de ontdekking van America, de Chinezen hun tijd veel verder vooruit waren dan wij in Europa. Er bestaat een Chinees stuk papier dat is ontdekt in een keizersgraf uit de Han-dynastie. Dat stamt uit ongeveer 100 voor Christus. Het papier is gemaakt van samengeperste hennepvezels. Het was echter te dik en te zacht om op te schrijven. Handig als Chinezen zijn werd het materiaal gebruikt om dingen mee in te pakken. Ook maakten ze er tapijt, schoenen en kleding van. Het zou zomaar kunnen zijn dat de Chinezen veel en veel eerder waren met de uitvinding van hun karton. Hoe het ook zit, we zijn de Chinezen en Nicolas-Louis Robert eeuwig dankbaar. Van karton gaan we de komende eeuwen nog veel horen.

Geen zin en tijd om zelf het kartonwiel uit te vinden? Onze experts staan klaar om u alles te vertellen over kartonnen dozen en andere mogelijkheden. Bel/mail/whatsapp!