Het blijft gissen naar de juiste cijfers. Maar iedereen die in e-commerce werkt weet: retourzendingen, liever niet. Veel, vooral grote, webwinkels stunten met retourneren, 100 dagen op proef bijvoorbeeld. Veel meer dan de wettelijke ruiltermijn van 14 dagen. En wat als die bestelling dan terugkomt. Dan wilt u zeker weten dat uw artikel op de terugweg niet alsnog ernstige schade oploopt. Goed karton gaat makkelijk op en neer, op en neer, op en neer…
Zoals gezegd, de juiste cijfers zijn moeilijk boven tafel te krijgen. Bij vrouwenfashion
ligt het gemiddelde retourpercentage in Nederland op 40,6%. In Duitsland ligt dat percentage op 50,9% en in Frankrijk op 19,2%. Over 2020 stuurden Nederlands maar liefst 23 miljoen pakketjes retour, goed voor 7 procent van het aantal bestellingen. Het ligt wellicht voor de hand dat het percentage geretourneerde producten vele malen hoger is op marktplaatsen dan op eigen webshops. Denk aan webwinkels als Vinted.
Hoe het ook zij, een geretourneerd product moet in het distributiecentrum worden gecontroleerd op verkoopbaarheid en dan opnieuw worden verpakt, ingevoerd in het systeem en teruggeplaatst in het magazijn. Een arbeidsintensieve operatie. Het kost vaak meer dan het alsnog oplevert. Hoe steviger het karton, hoe beter de conditie van de retourzending. Dat kunnen we in ieder geval wel stellen.
Een hardnekkig gerucht is dat alles gewoon wordt vernietigd. Dat is niet zo. De verkoper zal er alles aan doen om producten serieus een tweede leven geven. Neem Amazon, niet de kleinste speler op aarde. Geretourneerde artikelen worden tweedehands aangeboden tegen een lagere prijs. Of ze worden in bulk verkocht aan een opkoper die er vervolgens zijn voordeel mee doet. Amazon doet dit zowel met geretourneerde eigen verkopen als die via derden. Een circulaire economie opbouwen, hergebruik maximaliseren, impact op de planeet verminderen. Goed nieuws: de kartonnen doos wordt in 100% van de gevallen gerecycled.
Het teruggestuurde pakket is niet door de ondernemer ontvangen. Op grond van het bepaalde in artikel 6:230s van het Burgerlijk Wetboek is het aan een consument om te zorgen voor terugzending van een artikel bij herroeping van een koopovereenkomst. De consument is daarmee ook de opdrachtgever van de vervoerder. Ook wanneer ondernemer het terugzenden makkelijker maakt door een voorgedrukt retouretiket ter beschikking te stellen. De consument dient, bij verlies of diefstal, een verzendbewijs te overleggen. We zeiden het al eerder: retourzendingen kosten tijd, geld en zorgen voor veel gedoe. Wilt u niet. Begin bij de basis, een goede passende kartonnen doos of omverpakking.
Wilt u meer weten over kartonnen dozen die vaker op en neer kunnen en die dus tegen een stootje kunnen? Stuur een mailtje. Dan bellen we u retour.