Wat kost een kartonnen doos?

 

Twee kartonnen varkentjes, als symbool voor besparingen die je met karton kun behalen
 

Dat is een lastige vraag om te beantwoorden. Het is dezelfde vraag als ‘wat kost een auto?’ Alles hangt natuurlijk af van uw eigen keuzes. Wilt u een Maserati of een Fiat? Stel, u kiest de Maserati: wilt u dan met een model met wortelnotenhouten dashboard of kiest u voor of een sportuitvoering? Feit blijft dat beide auto’s vier wielen en een stuur hebben. Zo is het ook met kartonnen dozen. Alles hangt af van uw wensen.

Wat wilt u met karton?

Kunnen we er dan helemaal niets over zeggen? Natuurlijk wel. De prijs van een kartonnen doos is in eerste instantie afhankelijk van het formaat, het type karton, de kwaliteit van het karton, de hoeveelheid en de leverancier bij wie u het koopt. Wilt u extra zwaar of speelt koeling een rol? Kleine kartonnen doosjes kosten vaak maar enkele centen per stuk. Terwijl grote en stevige dozen voor bijvoorbeeld verhuizingen of opslag een paar euro per stuk kunnen kosten.

PIX Pulp & Paper Index

Ook de wereldeconomie speelt een rol. Daarom is er een wereldwijde index voor de prijs van karton, namelijk de PIX Pulp & Paper index van Foex (Fastmarkets RISI). Deze index geeft een wekelijks overzicht van de prijzen voor verschillende soorten papier en karton over de hele wereld.

Factoren die een rol spelen op de hoogte van de index zijn vraag en aanbod, de productiekosten, de invoerrechten en valutaschommelingen. Zoals overal de laatste tijd zijn ook de prijzen van karton gestegen, met uitzondering van de coronapandemie, toen was er een dip. De prijzen kunnen per regio verschillen. De PIX Pulp & Paper index geeft een algemeen beeld van de markt, maar de prijzen voor specifieke producten kunnen daarvan afwijken.


Kartonstaffels

Een rekenvoorbeeld: u neemt 100 dozen af en u betaalt 1 euro per doos. Uw concurrent neemt 100 tot 500 dozen af maar betaalt nog maar 90 cent per doos. Nog weer een andere concurrent neemt in een keer 1000 dozen af en betaalt slechts 80 cent per doos.

De aankoopfrequentie, betalingstermijn of duur van de relatie tussen de leverancier en de klant kunnen een meetellen bij het aanbieden van een staffelkorting. Ook kan timing een rol spelen. Een leverancier kan staffelkortingen aanbieden die alleen geldig zijn gedurende een bepaalde periode, bijvoorbeeld bij het afnemen van een grote hoeveelheid producten binnen een bepaalde maand of kwartaal. Denk aan kerstdozen bestellen in de zomer. Grote kans dat u een goede korting kunt bedingen. Probeer altijd te onderhandelen dus!

Neem gewoon even contact met op met ons. Of met uw eigen leverancier. Dan komen  wij gezamenlijk vanzelf tot een goede, marktconforme prijs. Het kan lonen offertes te vergelijken. Want ‘ons ben zuunig’ natuurlijk, geen cent te veel.