Van pulp naar kartonnen doos. Hoe dan?

 

Opgestapelde kartonnen dozen vormen samen twee dennenbomen
 

Karton, we kennen het in vele soorten en maten. Van eenvoudig frietbakje tot complexe omverpakking van bijvoorbeeld een elektrische mountainbike. Een kartonnen doos of verpakking beschermt uw kostbare goederen. Dat is primair de belangrijkste eigenschap. Raar idee als je weet dat karton gemaakt is van pulp uit houtvezels… lees snel verder hoe dat zit.

Karton groeit aan bomen

Het hoofdingrediënt voor karton is dus pulp uit houtvezels. Meestal worden daar bomen als dennenboom ofwel pine en eucalyptus voor gebruikt. Pine wordt voornamelijk geteeld op het noordelijk halfrond, waaronder Noord-Amerika, Europa en Azië. Voor de boomkenners: Lodgepole Pine, Ponderosa Pine, Eastern White Pine en Sugar Pine. Eucalyptus groeit voornamelijk in Australië.

 

Dat weet u vast wel, eucalyptusbladeren zijn het favoriete eten van koala’s. Een aantal soorten groeit ook in Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Voor de productie van pulp wordt het meest gebruik gemaakt van Blue Gum, Southern Blue Gum en Tasmanian Blue Gum. Een mild, mediterraan klimaat is een absolute must voor een snelle groei. Pine groeit gemiddeld 1 tot 1,5 meter per jaar, eucalyptus gemiddeld tot wel 3 meter. Ons hout houdt van warmte. En duurzaamheid.

Productieproces van karton

De houtvezelpulp wordt geperst en gedroogd en vervolgens gebleekt om de kleur neutraal en geurvrij te maken. Dit gebeurt onder andere in een zogenaamde Fourdrinier-machine. Het halfproduct wat nu ontstaat, herkennen we als kartonnen platen. Deze platen worden vervolgens nog weer geperst en gekalanderd om de sterkte en gladheid te verhogen. Kalanderen of glazuren is een proces waarbij de oppervlakte van karton of papier wordt gladgestreken en geëgaliseerd door middel van rollen met een harde, gladde oppervlakte. Dit verbetert de sterkte, gladheid en drukbestendigheid van het papier of karton. Eventueel kan er ook een verstevigende lijm toegevoegd worden voor extra powerrrr.

Wat kunt u met karton?

Maar hier kunt u misschien nog helemaal niets mee. U wilt kartonnen bakjes, rietjes, kokers, displays, schoenendozen, popcornemmers, toiletrolletjes, stevige enveloppen, advent kalenders, cadeauverpakkingen, archiefboxen, noem het maar op. De tijd is rijp om de platen naar een snijmachine te sturen, waar ze worden gesneden in iedere gewenste grootte en vorm. Daarop volgt de vouwmachine waar uiteindelijk uw product de gewenste vorm krijgt. De kartonnen platen kunnen we snijden en vouwen in iedere vorm die u maar wilt. Dit totale proces noemen we ‘kartonnen verpakkingsfabricage’.
 

Uw logo hier

Van pulp uit houtvezels naar uw eigen kartonnen product met uiteindelijk uw eigen grafische identiteit: logo’s, branding, huisstijl, productinformatie. Eenvoudig of complex? Karton is een veelzijdig materiaal waar u echt alle kanten mee op kunt. Karton is daarnaast kosteneffectief. De prijs van karton hangt af onder andere van kwaliteit, grootte, dikte en hoeveelheid die wordt ingekocht. Het is wereldwijd overal verkrijgbaar, gemakkelijk te verwerken en ook nog eens recyclebaar. Karton is de toekomst. Met kartonnen dozen en doosjes voorop. Overschakelen van plastic naar karton maakt u 100% ‘future proof’.

Meer weten over kartonnen dozen of een specifieke toepassing, u mag ons altijd even bellen. We leggen u graag uit wat de mogelijkheden zijn.