Openingstijden (8u30-17u30)
Contact

Hoe 2 Nederlandse merken creatief omgaan met kartonnen dozen

 

Afbeelding van een TV op een kartonnen doos met binnenin een Van Moof e-bike
 

Nederland is een slim landje. Maar sommige bedrijven steken andere bedrijven toch weer de loef af door net iets creatiever te zijn. Als je opereert als webwinkel heeft u, vroeger of later, te maken met kartonnen dozen. En laat zo’n kartonnen doos nu net een medium bij uitstek zijn om je boodschap over te brengen. Kijk maar naar Coolblue en Van Moof. Creatieve bedrijven met lef. Zoals Marshall McLuhan zei: The Medium is the Message. Dat kunnen we alleen maar beamen.

De kartonnen dozen van Coolblue

De super succesvolle online webshop Coolblue staat bekend om zijn toegankelijke en vriendelijke klantbenadering. Klant is koning, altijd. Ze zeggen niet voor niets: ‘Alles voor een glimlach.’ Het bedrijf werkt met open communicatie, goede retourvoorwaarden, uitstekende aftersales maar bovenal: ‘feel good’ uitstraling. Het vrolijke blauw, een humoristische noot. Zo staat op de bodem van een kartonnen omverpakking: ‘Bodem. Smaakt naar karton’, refererend naar een pizza-reclame uit de jaren 90.

 

 Strikt merkpersoonlijk

Coolblue verstopt graag grapjes in de doos, de algemene voorwaarden en de webshop. Dat maakt dat ze zich echt onderscheiden in een webwinkelwereld waar alles over dezelfde plaatjes, prijzen en knoppen gaat. Wat te denken van suggesties voor een workout met de kartonnen doos. Of op de doos een uitleg hoe de doos te openen (liever niet met een gasbrander). En ‘tips voor extra uitpakpret’, waaronder ‘doe een dansje en juich!’.

 

Het zijn kleine gebbetjes die zorgen voor de felbegeerde merkpersoonlijkheid. Iets wat u wilt, zeker als online winkel waarbij direct klantencontact niet voor de hand ligt. Of zoals de bezorgwagens op de zijkant dragen: ‘Bus. Klopt.’ Het bindt mensen. Het relativeert en resulteert in een glimlach. Coolblue zoekt echt naar manieren om op alle vlakken meerwaarde te bieden aan hun klanten. Natuurlijk werkt hun propositie ook als een magneet voor consumenten. ‘Uw wasmachine of TV geïnstalleerd en wel, ook op 4 hoog. En uw oude apparatuur nemen we gewoon mee.’ Sterk merkverh
 

Of neem de kartonnen box van Van Moof…

Nog een sterk merk, bekend van de e-bikes. Van Moof levert e-bikes in kartonnen dozen. Er waren op een gegeven moment veel te veel retourmeldingen. Wat bleek: er werd best gegooid met de dozen tijdens transport. Een fiets moet tegen een stootje kunnen toch? In plaats van een grote ‘breekbaar’-sticker aan te brengen bedacht Van Moof iets slimmers. Een afbeelding van een enorme televisie op de doos. Geen medewerker van een bezorgdienst die nog durfde te gooien met de dozen. Met een TV wordt vanzelf voorzichtiger omgegaan. Mooi stukje psychologie. Van Moof claimt niet voor niets: ‘Outsmart the City’.

Er zijn niet veel merken die zo Out of the Box kunnen of durven te denken als Coolblue en Van Moof. Beide bedrijven met kartonnen dozen als basis voor de gehele bedrijfsvoering. Toch dagen we u graag uit, bij deze. Challenge Accepted?

Heeft u zelf totaal geen creativiteit in huis? We denken graag met u mee. Laat ons uw wensen weten en bel ons even. Dan komen we samen zeker tot een creatieve oplossing.