Wat is dat FSC®-logo’tje op een kartonnen doos?

 

Kartonnen label met ‘Bedankt’ erop
 

We krijgen de vraag heel vaak: kan karton ooit op zijn? Natuurlijk, alles kan. Maar zolang er bomen groeien, lijkt de grondstof voor beschermend en duurzaam karton oneindig. Wie dit blog een beetje volgt, weet dat houtpulp de basis grondstof is voor de productie van karton. Alleen dan dienen we wel te zorgen voor verantwoord bosbeheer. Het Forest Stewardschip Council (FSC®) draagt daaraan bij.

Forest Stewardschip Council

U heeft het logo’tje vast wel eens gezien, FSC®. Dit is de internationale non-profitorganisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC® spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. Verantwoord bosbeheer betekent dat bos op een duurzame manier wordt beheerd, zodat de natuurlijke hulpbronnen niet uitgeput raken en de biodiversiteit behouden blijft. Dit omvat onder andere het beheer van het bosgebied, de bescherming van bedreigde diersoorten en de verantwoorde ontginning van houtbronnen. Wat speerpunten van het FSC®op een rij:

  • FSC® ondersteunt met zijn activiteiten kleine boeren en inheemse volken.
  • FSC® biedt de meest vertrouwde certificering voor duurzaam bosbeheer.
  • FSC® biedt gedetailleerde informatie over de bronnen van verpakkingsmaterialen.
  • FSC® verzekert hoge conserveringswaarden in bedreigde bossen.
  • FSC® promoot duurzaam beheer van herbebossingsgebieden.
  • FSC®-logo op uw verpakking is het bewijs dat u duurzaamheid ook hoog in het vaandel draagt.


Karton is duurzamer

Investeren in duurzaam bosbeheer is een effectieve manier om verantwoord bosbeheer te bevorderen. We praten dan over het aanplanten van bomen en het bevorderen van duurzame houtproductiemethoden. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat bosbeheer en ontginning van grondstoffen wordt gereguleerd door wet- en regelgeving, zodat de natuurlijke hulpbronnen op een verantwoorde manier worden gebruikt. Alleen zo kunnen we blijven profiteren van een blijvende stroom aan grondstoffen en inkomsten, naast een gezonde en schone leefomgeving. Want goed bosbeheer, daar knapt het klimaat van op en we reduceren tegelijkertijd CO₂ in de atmosfeer. Het is dus van levensbelang om goed en verstandig met onze bossen om te gaan.

Daarnaast zijn bossen ook belangrijk voor ons mensen zelf. Het bos is een bron van plezier. Want wie houdt er niet van een dagje naar het bos?  Naast grondstoffen is het bos ook een generator voor inkomsten uit toerisme en recreatie. Tel uit uw winst.

Samen een keer het bos in? Of zullen we beginnen met een belletje. Neem gerust contact met ons op, dan delen we graag alles wat wij weten over karton.