Green News

Pioniers in verduurzaming van de industrie

05 okt 2020 —
Afdrukken
Antalis en duurzaamheid

Antalis neemt de verantwoordelijkheid voor het steeds verder terugdringen van haar milieu-impact. In 2018 hebben wij van EcoVadis, een wereldwijd erkend platform voor duurzaamheidsbeoordelingen, een zilveren medaille ontvangen voor deze inspanningen. Met producten die zo dicht bij de natuur liggen, hebben wij altijd al een speciale aandacht gehad voor milieuvraagstukken.

Antalis neemt de verantwoordelijkheid voor het steeds verder terugdringen van haar milieu-impact. In 2018 hebben wij van EcoVadis, een wereldwijd erkend platform voor duurzaamheidsbeoordelingen, een zilveren medaille ontvangen voor deze inspanningen. Met producten die zo dicht bij de natuur liggen, hebben wij altijd al een speciale aandacht gehad voor milieuvraagstukken.

Wereldwijd werkt Antalis aan initiatieven die bijdragen aan het vergroten van de mogelijkheden om milieuvriendelijker te ondernemen. In ons MVO-beleid (gebaseerd op ISO 26000) richten wij ons naast de pijlers behoorlijk bestuur en mensen, op nog twee andere belangrijke pijlers, namelijk natuurlijke hulpbronnen en productaanbod.


Online platform voor meer transparantie

De traceerbaarheid van producten vergroten en energieverbruik verminderen, zijn grote ambities waaraan wij hard werken. Via het supplier csr tracking platform Antrak verzamelt, beheert en analyseert Antalis data over naleving van regels en traceerbaarheid in de toeleveringsketen. De MVO-informatie van bijna 300 leveranciers is hier inzichtelijk gemaakt.

Door Antrak zijn transparante relaties met leveranciers mogelijk en krijgen klanten van Antalis zekerheid over hoe verantwoord producten zijn. Met dit initiatief lopen wij voorop in de markt. Ook zetten wij Antrak in om het grootste deel van de CO2-voetafdruk te monitoren en het energieverbruik te verminderen door transport beter te managen.

 

Verloren in de jungle van milieuvriendelijke labels?

In ons aanbod van producten streven we naar een breed assortiment van producten met uitstekende milieuprestaties. Antalis heeft als eerste in de markt een multi-site FSC® en PEFC Chain of Custody certificering ontvangen. Hiermee realiseren wij traceerbaarheid en transparantie van de hele leveringsketen. Op dit moment nemen 35 Antalis-entiteiten deel aan dit programma.

Behalve het selecteren van producten die de kringloopeconomie ondersteunen, promoten wij actief het aanbod van onze recyclede papiersoorten. Wij zien het als onze missie om de vraag naar milieuverantwoorde producten te bevorderen. Met een eenvoudig systeem waarin in een oogopslag duidelijk is wat de milieuprestaties zijn van een product, schept Antalis duidelijkheid in de jungle van keurmerken en labels.

Het Green Star System vertaalt technische informatie over herkomst, materialen en productie naar een ster-beoordeling. Op basis van de milieuprestaties krijgt een papierproduct een aantal sterren tussen de nul en vijf. Hoe meer sterren, hoe milieuvriendelijker het product.

 

Copy of behang (3).jpg

 

 

Copy of behang (2).jpg

Kijkend naar de toekomst

De grote voorsprong die Antalis heeft over het inzichtelijk maken van milieuprestaties van de papierproducten, breidt uit naar de andere productgroepen. Hoewel voor onze visuele communicatie en packagingproducten nog geen systeem bestaat zoals het Green Star System, hebben wij wel een volledig overzicht van groenere producten. Voor onze visuele communicatie-producten werken wij hard aan een dergelijk systeem. Voor verpakkingsmaterialen bestaat een ruime selectie van producten die zijn gemaakt van recyclede materialen, danwel producten die eenvoudig gerecycled of hergebruikt kunnen worden.

Tot slot brengen wij in ons pleidooi voor de kringloopeconomie steevast de 3R’s onder de aandacht: reductie, restgebruik en recycling.

  • [R]E-USE Verpakkingen en materialen zo ontwerpen dat meermalig gebruik of een andere toepassing mogelijk is.
  • [R]EDUSE Reductie door een betere keuze van materialen (type & gewicht) en inkoop van de juiste hoeveelheid.
  • [R]ECYCLE Gebruikte verpakkingen en materialen weer in de kringloop opnemen.
     

Samen met onze leveranciers en klanten werken wij aan het verder verduurzamen van de industrie en de doorontwikkeling van producten en processen met een lagere impact op het milieu.