Milieu

WWF zweden reikt award uit aan A Wilder Life, gedrukt op Cocoon

De buitengewone weergave van moeder natuur heeft ervoor gezorgd dat dit boek de Book of the Year Award 2018 heeft gewonnen. Deze bijzondere prijs, uitgereikt door het WNF (Wereld Natuur Fonds) in Zweden, bekroont jaarlijks de beste uitgaven over de natuur. Ze streven naar het erkennen van individuen die een significante en persoonlijke bijdrage leveren aan het behouden van de natuurlijke wereld.

Dit boek is een ode aan de geweldige biodiversiteit in de natuur van Europa maar gaat ook over de behoefte om anders met de natuur om te gaan. ‘’Natuur komt terug als we het met rust laten. We zijn blij dat we deze boodschap verder kunnen verspreiden met de Panda Book Award. Om Europa’s uitzonderlijke natuur weer te geven, hebben we gekozen voor 100% recycled papier. We waren onder de indruk van de het milieuverantwoorde aspect van Antalis’ Cocoon Silk papier, maar ook van het uiterst gladde oppervlak waarmee de helderheid van de foto’s extra goed uitkomt,’’ aldus Magnus Lundgren en Staffan Widstrand, de A Wilder Life fotografen.

Mickael Gohier, Marketing Director Scandinavië, Baltische staten en Rusland zegt: ‘’We hebben al onze kennis en creativiteit gebruikt om Magnus en Staffan te helpen bij het laten zien van de kwetsbaarheid van het milieu. Deze boodschap is duidelijk te zien in A Wilder Life. Het winnen van de Panda Book of the Year Award 2018 toont de harmonie tussen het gekozen papier en de inhoud.” Het verhaal is levendig verteld met het gebruik van foto’s die mooi uitkomen op Cocoon Silk: een papiersoort met oog voor het milieu. De harmonie tussen het beeld en het papier zorgt dat de twee auteurs de mogelijkheid hadden hun sterke overtuigingen te tonen zonder compromis op visuele kwaliteit.

Recycled papier promoten: een prioriteit voor Antalis Chloorvrij, 100% recycled en FSC® gecertificeerd, Cocoon Silk papier heeft een buitengewoon glad oppervlak én een uitzonderlijke witheid waardoor het geschikt is voor buitengewoon drukwerk. En verder: Cocoon Silk papier heeft 5 sterren behaald in het Antalis Green Star System, een methode waarin 0 tot 5 sterren worden toegekend op basis van milieuprestaties. Zo wordt er gekeken naar de oorsprong van de vezels maar ook naar het productieproces.

Zelfs vandaag de dag heeft de papierindustrie last van verschillende misvattingen. Voornamelijk over de kwaliteiten en kosten van recycled papier. Als reactie hierop heeft Antalis samen met haar zusterbedrijf Arjowiggins Graphic, Europa’s grootste producent van grafisch, recycled papier een onderzoek met Eco Act, een expert in klimaat strategieën, geïnitieerd. Het onderzoek, uitgevoerd door zeven communicatiebureaus in drie verschillende landen (Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Duitsland), toont aan dat het gebruik van recycled papier gemiddeld 2% tot 3% meer kost, afhankelijk van het soort communicatie project. Het onderzoek keek naar ieder onderdeel van het proces, van design tot printen en verzenden.

De extra kosten zijn significant minder dan men in eerste instantie zou verwachten maar maken wel een groot verschil. Voor recycled papier worden minder natuurlijke materialen gebruikt zoals vezels. Daarnaast wordt voor recycled papier 49% minder water gebruikt dan voor papier uit nieuwe vezels. Tot slot wordt er 55% minder CO2 uitgestoten voor recycled papier ten opzicht van ‘nieuw’ papier.

(Bronnen: Paperwork and Ecofolio)