Milieu

RATP, Antalis

RATP kiest voor recycled papier van Antalis

Een belangrijke speler in duurzaam transport, RATP, wereldwijd het op vier na grootste openbaar vervoerbedrijf, past zijn inzet voor duurzaamheid nu ook toe op het gebied van communicatie. RATP gebruikt voortaan milieuvriendelijk papier voor de verschillende vormen van communicatie (jaarverslag, financiële rapportages, brochures…). Voor alle publicaties is gekozen voor de extra witte, 100% recyclede papierlijn Cocoon van Antalis, Europa’s grootste papierdistributeur. Die keuze werd gemaakt op grond van de zeer goede milieuprestaties van Cocoon en de uitstekende afdrukkwaliteit.

“Cocoon voelt erg prettig aan en heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Deze eigenschappen in combinatie met de positieve milieuprestaties die goed aansluiten op ons MVO-beleid, maken het papierassortiment van Cocoon tot de perfecte keus voor onze dienstverlening,” aldus Ariane Ramboer,  hoofd Communicatie en MVO-Rapportage. “Bovendien zijn wij onder de indruk geraakt van de prestaties van Cocoon, want zelfs bij donkere foto’s is de afdrukkwaliteit perfect. Ik heb intern alleen maar goede reacties gekregen, zelfs zo positief dat ook andere teams van de communicatieafdeling overtuigd zijn geraakt en nu Cocoon gebruiken”.

De afdeling Communicatie van RATP blijft documenten als activiteitenverslagen en financiële rapporten op papier printen, omdat dit soort strategische documenten vaak persoonlijk wordt overhandigd aan overheidsfunctionarissen of aan belangrijke personen tijdens evenementen of beurzen. Bovendien zijn dit soort publicaties op papier gemakkelijker leesbaar dan op een beeldscherm.  

Ook is voor papier gekozen als medium voor de sociale, economische en servicebrochures. “Voor al onze publicaties wilden we een eenvoudig en stijlvol papier met een goede opdikking. Cocoon voldoet perfect aan al die criteria. Een ander belangrijk voordeel is dat het papier in Frankrijk wordt geproduceerd.” Dankzij de Eco-calculator op de website van Antalis kan RATP snel zien hoeveel grondstoffen er worden bespaard door recycled papier te gebruiken.

 “Papier is een cruciaal onderdeel van een goed MVO-beleid,” benadrukt Stéphane Courtot, President van Antalis Frankrijk en managing director van Antalis West-Europa. “Door recycled papier te gebruiken of papier gemaakt van gecertificeerde nieuwe vezels, gedragen bedrijven zoals RATP zich als verantwoordelijke burgers en ondersteunen zij de ontwikkeling van duurzaam beheerde bossen.”

Cocoon is een 100% recyclede papiersoort die vijf sterren scoort in het Green Star System. Dat is een waarderingssysteem dat rekening houdt met essentiële informatie over de herkomst van vezels en het productieproces. Het kent aan elk papierproduct een score toe van 0 tot 5 groene sterren, op basis van de milieuprestaties.